Guvernul german, ridiculizat pentru eroarea de contabilitate de 55 miliarde de euro

Guvernul german a încercat luni să scape de responsabilitatea erorii de contabilitate de 55 de miliarde de euro, care l-a acoperit de ridicol în urma acuzaţiilor de incapacitate şi ipocrizie, după ce a criticat constant Grecia pentru practicile de raportare incorectă.
Economica.net - lun, 31 oct. 2011, 18:27

Eroarea a fost descoperită la o „bancă rea” înfiinţată în 2009, după naţionalizarea băncii de credite ipotecare Hypo Real Estate (HRE), potrivit Mediafax.

Ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble a cerut directorilor HRE să explice cum au făcut o greşeală de contabilitate care a dus la supradimensionarea datoriilor totale ale Germaniei cu 55 de miliarde de euro.

La naţionalizarea HRE a fost creată „o bancă rea” care a preluat activele neperformante ale acesteia, de 173 de miliarde de euro, garantate de statul german.

În urma corectării erorii, Germania anticipează pentru acest an că ponderea datoriilor în PIB va fi de 81,1%, cu 2,6 puncte procentuale mai mică faţă de estimarea precedentă.

Schaeuble, aflat în situaţia umilitoare de a revizui în scădere datoriile Germaniei la nivelul real, va cere răspunsuri miercuri şi la o întâlnire cu reprezentanţii companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), care a vizat raportul.

Purtătorul de cuvânt al lui Schaeuble, Martin Kothaus, a încercat să respingă orice vină, afirmând că ministerul a primit un raport certificat al auditorilor, că balanţa contabilă a fost verificată şi aprobată.

El a spus că este prea devreme pentru a şti cine a greşit. „Este supărător, pentru a mă exprima diplomatic, când sunt necesare corecţii de o asemenea dimensiune. Am avut un audit certificat pentru conturile anuale pe 2010, care afirma că totul este în ordine”, a arătat Kotthaus.

El a precizat că banca este responsabilă pentru raportul anual.

Presa germană l-a ridiculizat pe Schaeuble, afirmând că eroarea de 55 de miliarde de euro pune Berlinul în aceeaşi categorie cu guvernul grec, pentru incapacitatea de a raporta date corecte.

Raportările incorecte ale Greciei referitoare la deficitul bugetar au contribuit la criza datoriilor suverane din zona euro. „Incredibil dar adevărat. Banca naţionalizată HRE a greşit cu 55 de miliarde de euro. Este scandalos că directorii băncii, auditorii şi autorităţile guvernamentale de supraveghere au făcut o eroare de o asemenea dimensiune. O astfel de greşeală aminteşte de Grecia”, a relatat publicaţia Rheinische Post.

Cotidianul Franfurter Rundschau a afirmat că greşeala face ca liderii politici germani să arate ca nişte amatori.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe s-a grăbit să precizeze că eliminarea erorii nu înseamnă că guvernul are la dispoziţie o sumă suplimentară de 55 de miliarde de euro pentru noi cheltuieli.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...