Guvernul german va reintroduce în bugetul din 2024 „frâna datoriilor”, după ce a renunțat la ea în timpul pandemiei

Germania intenţionează să revină anul viitor la limitarea împrumuturilor nete noi, a afirmat miercuri cancelarul Olaf Scholz, după ce partidele din coaliţia aflată la guvernare au ajuns la un acord privind bugetul, după o lună de negocieri dificile, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 13 dec. 2023, 17:03
Guvernul german va reintroduce în bugetul din 2024

Planurile de cheltuieli ale Berlinului au fost date peste cap de o decizie de luna trecută a Curţii Constituţionale, care a împiedicat Executivul german să transfere fonduri necheltuite în valoare de 60 de miliarde de euro dedicate combaterii pandemiei spre iniţiative verzi.

Scholz a explicat că aşa numita „frână a datoriilor” ar putea fi suspendată din nou dacă Ucraina, care se confruntă cu invazia Rusiei, are nevoie de mai multă finanţare decât cei opt miliarde de euro prevăzuţi deja în buget.

În 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, ‘debt break’, Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă, Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în „situaţii de urgenţă excepţională”, care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

Germania a fost nevoită să suspende „frână datoriilor”, între 2020 şi 2022, pentru a permite cheltuieli suplimentare în contextul pandemiei.

„Guvernul îşi menţine obiectivele”, a declarat Scholz, reprezentantul social democraţilor (SPD), la o conferinţă de presă cu ministrul de Finanţe, Christian Lindner, de la Partidul Liber Democrat (FDP, liberal) şi ministrul Economiei, Robert Habeck, de la Verzi.

Anunţând reduceri de 17 miliarde de euro în bugetul pe 2024, Scholz a explicat că decizia Curţii Constituţionale înseamnă că Executivul trebuie să-şi atingă obiectivele cu mai puţini bani.

„Vom face asta anulând anumite subvenţii, reducând uşor cheltuielile departamentelor individuale şi reducând subvenţii federale”, a declarat cancelarul.

Acesta a adăugat că Fondul de climă şi transformare, menit să ajute companiile din cea mai mare economie europeană pe parcursul tranziţiei verzi şi să împiedice mutarea locurilor de muncă peste hotare, va fi redus cu 12 miliarde de euro în 2024 şi cu 45 de miliarde de euro în cadrul planificării financiare până în 2027. Fondul va avea alocată suma de 160 de miliarde de euro, a precizat Scholz.

Acesta a dat asigurări că va continua sprijinul pentru Ucraina.

Guvernul german s-a angajat să dubleze anul viitor sprijinul pentru Ucraina la opt miliarde de euro. Vor fi încă şase miliarde de euro alocaţi suplimentar pentru refugiaţii ucraineni.

Restabilirea „frânei datoriilor” în 2024 este o victorie pentru Lindner, care a insistat asupra acestei măsuri în timpul negocierilor pentru buget.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...