Guvernul german vrea să cumpere 12% din acţiunile EADS de la Daimler şi un consorţiu de bănci

Guvernul german vrea să cumpere 12% din acţiunile grupului EADS de la Daimler şi un consorţiu de bănci, a declarat vineri pentru Reuters o sursă oficială, semn că Berlinul doreşte să-şi promoveze interesele naţionale în conducerea gigantului european, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 09:54
Guvernul german vrea să cumpere 12% din acţiunile EADS de la Daimler şi un consorţiu de bănci

„Proiectul de suplimentare a bugetului prevede suma de 1,6 miliarde euro în acest scop”, a arătat persoana citată.
Germania anunţase anterior că vrea să cumpere 7,5% din EADS de la Daimler, iar celelalte 4,5% din acţiuni ar trebui să vină de la consorţiul Dedalus, controlat de mai multe bănci private.

Achiziţia va fi derulată prin banca de stat KfW.
O astfel de mişcare a guvernului german ar putea accentua tensiunile din conducerea EADS privind localizarea fabricilor grupului, după ce Airbus a avertizat deja Berlinul că nu va tolera interferenţe.

EADS are o structură complexă a acţionariatului, împărţit între statul francez, companii din Franţa şi Germania, statul spaniol, investitori instituţionali, angajaţi şi acţionari retail, proveniţi de pe bursă.

Astfel, 22,36% din acţiunile grupului sunt deţinute de un consorţiu format din statul francez şi grupul francez media Lagardere. Grupul german Daimler, care deţine constructorul auto Mercedes-Benz, are o participaţie similară, dar va rămâne cu 14,86% după vânzarea pachetului de 7,5% către guvernul german. Spania controlează 5,44% din acţiuni prin SEPI, holdingul de investiţii de stat.

Restul de 49,34% din titluri sunt în proprietatea investitorilor instituţionali, acţionarilor retail şi angajaţilor.
Înfiinţat în 2000, EADS a fost afectat în primii ani de activitate de ciocnirea intereselor franceze şi germane din acţionariat, dar şi de divergenţele dintre acţionarii francezi.

Acţiunile EADS s-au apreciat vineri la Paris cu 1,8%.
Directorul general al EADS, Louis Gallois, a apărat recent planurile succesorului său desemnat, Tom Enders, de a centraliza o pondere mai mare din operaţiunile grupului în apropierea sediului central din Toulouse, Franţa, în pofida îngrijorării exprimate de guvernul condus de cancelarul Angela Merkel.

EADS are activităţi în industria aerospaţială şi de apărare, înglobând constructorul de aeronave Airbus, producătorul de elicoptere Eurocopter, Astrium, lider european în programe spaţiale şi Cassidian, furnizor de sisteme de siguranţă pentru vehicule aeriene, terestre şi navale. Prin Cassidian, EADS este unul dintre partenerii cheie ai proiectului Eurofighter.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...