Guvernul ia peste 137 de milioane de euro din Trezorerie pentru beneficiarii POSDRU

Guvernul ia din Trezoreria statului 600 de milioane de lei, bani care merg către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) aferent lunilor aprilie, mai şi iunie 2012, pentru efectuarea plăţilor în cadrul proiectelor finanţate în cadrul POSDRU, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinanţările, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Cristina Şomănescu - mar, 17 apr. 2012, 09:16
Guvernul ia peste 137 de milioane de euro din Trezorerie pentru beneficiarii POSDRU

Alocările de 600 de milioane de lei vin în contextul în care în acest moment nu mai sunt bani pentru efectuarea plăţilor către beneficiarii proiectelor finanţate prin POSDRU. Informaţia apare pe pagina oficială a Fondului Social European în România fseromania.ro, la secţiunea Registrul unic al cererilor de rambursare, de restituire a TVA şi al cererilor de prefinanţare, actualizat la 13 aprilie 2012, unde se precizează „Indisponibilitate temporară de fonduri”.

În acest context, Guvernul va aloca din Trezorerie 600 de milioane de lei pentru efectuarea de plăţi către beneficiari, în proiecte finanţate prin POS DRU, potrivit unei HG.
Este vorba de Hotărârea privind alocarea temporară, pentru trimestrul al II-lea al anului 2012, a unor sume din vărsăminte din privatizare Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, conform prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2012 nr. 293/2011.

Până în prezent, finanţarea a fost asigurată din instrumente structurale primite sub forma prefinanţării şi rambursării de la CE, în contul POSDRU gestionat de Ministerul de Finanţe, prin Autoritatea de Certificare şi Plată (ACP).
În condiţiile epuizării prefinanţării CE, din cauza diferenţei substanţiale între procentul de prefinanţare acordat de CE (respectiv 13% pentru FSE din suma alocată POSDRU) şi procentul de prefinanţare acordat de România beneficiarilor de proiecte finanţate prin POSDRU din instrumente structurale (maximum 30%), dar şi a valorii reduse a aplicaţiilor de plată transmise la CE pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiari, Guvernul a decis alocarea temporară de 600 de milioane de lei din Trezoreria statului pentru beneficiarii POSDRU.

Beneficiarii POSDRU au fost asiguraţi că nu vor fi afectaţi de întreruperea plăţilor de către CE

Amintim că 20 februarie, Comisia Europeană a decis întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU. În contextul acestei decizii a CE, beneficiarii POSDRU au fost asiguraţi că nu vor fi direct afectaţi de întreruperea plăţilor de la Comisia Europeană.

Pe 2 aprilie, CE anunţa reluarea plăţilor pentru POSDRU, prin aplicarea unei corecţii financiare preventive de 10% până la 30 iunie 2012. Tot atunci vor fi cunoscute concluziile celor două misiuni de audit ale Comisiei care se vor desfăşura în perioada aprilie-mai. Funcţie de rezultatele rapoartelor misiunilor de audit, se va decide fie renunţarea la corecţia financiară, fie suspendarea plăţilor pentru POSDRU.

„Grija mea ca ministru a fost ca niciun beneficiar să nu aibă de suferit în perioada de rezolvare a problemelor de management. Astfel, în intervalul februarie – martie 2012, am plătit către beneficiari peste 480 milioane lei. Aceşti bani au fost plătiţi din bugetul de stat iar acum vor fi integral rambursaţi de către Comisia Europeană”, declara ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, pe 4 aprilie, cu ocazia reluării plăţilor în POSDRU.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Zelenski le cere statelor occidentale să nu mai creeze panică în privința unei invazii rusești
Zelenski le cere statelor occidentale să nu mai creeze panică în privința unei invazii rusești
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu ...
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...