Guvernul ia peste 137 de milioane de euro din Trezorerie pentru beneficiarii POSDRU

Guvernul ia din Trezoreria statului 600 de milioane de lei, bani care merg către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) aferent lunilor aprilie, mai şi iunie 2012, pentru efectuarea plăţilor în cadrul proiectelor finanţate în cadrul POSDRU, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinanţările, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Cristina Şomănescu - mar, 17 apr. 2012, 09:16
Guvernul ia peste 137 de milioane de euro din Trezorerie pentru beneficiarii POSDRU

Alocările de 600 de milioane de lei vin în contextul în care în acest moment nu mai sunt bani pentru efectuarea plăţilor către beneficiarii proiectelor finanţate prin POSDRU. Informaţia apare pe pagina oficială a Fondului Social European în România fseromania.ro, la secţiunea Registrul unic al cererilor de rambursare, de restituire a TVA şi al cererilor de prefinanţare, actualizat la 13 aprilie 2012, unde se precizează „Indisponibilitate temporară de fonduri”.

În acest context, Guvernul va aloca din Trezorerie 600 de milioane de lei pentru efectuarea de plăţi către beneficiari, în proiecte finanţate prin POS DRU, conform unei HG.

  • Este vorba de Hotărârea privind alocarea temporară, pentru trimestrul al II-lea al anului 2012, a unor sume din vărsăminte din privatizare Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, conform prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2012 nr. 293/2011.

Până în prezent, finanţarea a fost asigurată din instrumente structurale primite sub forma prefinanţării şi rambursării de la CE, în contul POSDRU gestionat de Ministerul de Finanţe, prin Autoritatea de Certificare şi Plată (ACP).
În condiţiile epuizării prefinanţării CE, din cauza diferenţei substanţiale între procentul de prefinanţare acordat de CE (respectiv 13% pentru FSE din suma alocată POSDRU) şi procentul de prefinanţare acordat de România beneficiarilor de proiecte finanţate prin POSDRU din instrumente structurale (maximum 30%), dar şi a valorii reduse a aplicaţiilor de plată transmise la CE pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiari, Guvernul a decis alocarea temporară de 600 de milioane de lei din Trezoreria statului pentru beneficiarii POSDRU.

Beneficiarii POSDRU au fost asiguraţi că nu vor fi afectaţi de întreruperea plăţilor de către CE

Amintim că 20 februarie, Comisia Europeană a decis întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU. În contextul acestei decizii a CE, beneficiarii POSDRU au fost asiguraţi că nu vor fi direct afectaţi de întreruperea plăţilor de la Comisia Europeană.

La data de 2 aprilie, CE anunţa reluarea plăţilor pentru POSDRU, prin aplicarea unei corecţii financiare preventive de 10% până la 30 iunie 2012. Tot atunci vor fi cunoscute concluziile celor două misiuni de audit ale Comisiei care se vor desfăşura în perioada aprilie-mai. Funcţie de rezultatele rapoartelor misiunilor de audit, se va decide fie renunţarea la corecţia financiară, fie suspendarea plăţilor pentru POSDRU.

„Grija mea ca ministru a fost ca niciun beneficiar să nu aibă de suferit în perioada de rezolvare a problemelor de management. Astfel, în intervalul februarie – martie 2012, am plătit către beneficiari peste 480 milioane lei. Aceşti bani au fost plătiţi din bugetul de stat iar acum vor fi integral rambursaţi de către Comisia Europeană”, declara ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, pe 4 aprilie, cu ocazia reluării plăţilor în POSDRU.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...