Guvernul insistă pe varianta eşuată a vânzării la RA-APPS şi aşteaptă clipa când va avea ofertanţi

Premierul Victor Ponta afirmă că imobilele RA-APPS vor rămâne la vânzare "tot timpul", pregătite pentru momente când pot apărea eventuali ofertanţi, idee pe care guvernanţii insistă deşi experţii imobiliari au atenţionat că procedura este sortită eşecului, iar unica soluţie este un fond imobiliar.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 10:53
Guvernul insistă pe varianta eşuată a vânzării la RA-APPS şi aşteaptă clipa când va avea ofertanţi

„Se pun toate la vânzare. Chiar dacă nu se vând mâine cele care au fost scoase, ele rămân tot timpul şi, în orice moment vine un ofertant, în acel moment…adică nu trebuie, dacă nu ai venit astăzi, nu le mai scot la vânzare. Ele rămân la vânzare şi în orice moment vine cineva care vrea să le cumpere, în acel moment se încheie contractul”, a spus Ponta.

El a arătat că imobilele vor fi scoase la vânzare pe măsură ce sunt elaborate şi rapoartele de evaluare a activelor, care sunt acoperite tot din bugetul RA-APPS.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va scoate la vânzare, în luna mai, opt apartamente de 3, 4 şi 5 camere din centrul Capitalei, la preţuri de pornire cuprinse între 73.000 euro şi 286.000 euro, apropiate celor stabilite pentru active similare ofertate în ultimul an, în condiţiile în care acele licitaţii au eşuat lamentabil.

Licitaţiile vor fi iniţiate deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un câştig mai bun pen­tru stat.

În luna martie, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că imobilele RA-APPS vor fi vândute la un preţ cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, dacă licitaţia se repetă, şi vor fi cedate şi prin negociere la a treia încercare de vânzare, imobilele de peste 50.000 euro putând fi plătite în rate lunare eşalonate până la trei ani cu un avans de 25%.

Un document oficial prezentat la acel moment de MEDIAFAX relevă că RA-APPS a eşuat lamentabil la numeroasele licitaţii programate anul trecut pentru cedarea imobilelor din portofoliu, vânzând doar 16 active din peste 100 de imobile scoase la vânzare şi având încasări de numai 13% din estimări.

La începutul anului trecut, Guvernul estima, prin bugetul de stat, să obţină venituri de 706 milioane lei din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, dar ulterior, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte şi la repetarea cărora a fost menţinut de fiecare dată preţul de pornire, a fost obligat să revizuiască în scădere drastică estimarea de încasări, la doar 296,2 milioane lei, prin aprobarea bugetului regiei.

Documentul oficial relevă însă că şi această nouă ţintă a fost ratată la mare distanţă şi că vânzarea nu a decurs conform aşteptărilor, RA-APPS reuşind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiţii, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro-un miliard euro.

Consultanţi imobiliari au declarat de mai multe ori că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...