Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților

Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 19 apr. 2024, 18:38
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților

Vineri, cotaţia ţiţeiului a crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările cu privire la un conflict regional mai amplu care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol.

Cotaţiile futures la ţiţeiul Brent au urcat cu până la 4,2% pe fondul temerilor că livrările din Orientul Mijlociu ar putea fi perturbate, ulterior înregistrau un avans de 2,4%, până la 89,22 de dolari per baril. Iranul este al treilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

„Petrolul este mai scump cu 3,2%, în timp ce motorina este cu 5% mai scumpă decât media la nivel regional”, a declarat Nagy.

Reintroducerea plafonului impus preţurilor la carburanţi „nu este exclusă”, ceea ce ar pune presiune suplimentară pe furnizori să reducă preţurile aproape de media din Europa Centrală, ca parte a unei intervenţii mai ample a Guvernului de fixare a preţurilor, pe fondul inflaţiei ridicate, a explicat ministrul Economiei.

Rata anuală a inflaţiei în Ungaria s-a atenuat în martie la 3,6%, de la un vârf de peste 25% în martie 2023, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

La o întâlnire care a avut loc joia trecută, ministrul ungar al Economiei a făcut un apel la Asociaţia Distribuitorilor de Carburanţi din Ungaria şi la grupul de petrol şi gaze MOL să adere la acord, conform căruia preţurile interne la combustibili trebuie să fie în intervalul mediu al regiunii. Acest apel a venit după ce preţurile la benzină în Ungaria au urcat până la 642 de forinţi (1,75 de dolari) per litru, cu mult peste media regională.

Guvernul ungar a eliminat plafonul impus preţurilor la carburanţi în luna decembrie 2022, după ce lipsa importurilor şi achiziţiile motivate de panică au dus la probleme în aprovizionarea cu combustibili, dar a promis că va interveni din nou dacă preţurile cresc peste media din regiune.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu creșterile de pe piețele europene, ca urmare a posibilității ca Austria......
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...