Guvernul majorează la rectificare cheltuielile de personal prin derogare de la interdicţiile legii

Cheltuielile de personal vor fi majorate de Guvern la rectificare, în principal ca urmare a majorării salariilor în sistemul bugetar, prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, care interzice astfel de operaţiuni cu mai puţin de 180 zile înainte de expirarea mandatului Guvernului.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 07:18
Guvernul majorează la rectificare cheltuielile de personal prin derogare de la interdicţiile legii

Cheltuielile de personal vor creşte, conform proiectului de rectificare obţinut de MEDIAFAX, cu 648 milioane lei (0,1% din produsul intern brut), în principal ca urmare a majorării salariilor în sistemul bugetar.

Pentru recuperarea reducerilor salariale, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice a fost majorat cu 8% la 1 iunie 2012, faţă de nivelul acordat pentru luna mai 2012, şi va fi din nou majorat cu 7,4% începând cu 1 decembrie 2012, faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012. Impactul asupra cheltuielilor bugetare este estimat pentru anul 2012 la 1,52 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut).

În acelaşi timp, pentru restituirea, în tranşe, a sumelor reţinute pensionarilor, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei, impactul bugetar este estimat la 1,29 miliarde lei (0,2% din produsul intern brut).

Guvernul susţine că, deşi au fost majorate ca urmare a măsurii de creştere a salariilor din sectorul bugetar, cheltuielile de personal continuă trendul descendent. fiind estimate la 6,7% din produsul intern brut şi respectând astfel ţinta de 7,2% din PIB stabilită prin lege.

În acelaşi timp însă, Guvernul admite că trebuie să încalce Legea responsabilităţii fiscal-bugetare pentru a majora salariile bugetarilor şi a restitui pensionarilor o parte din constribuţia de sănătate reţinută.

„Pentru ca proiectul de act normativ să poată fi promovat este necesară derogarea de la prevederile articolelor 9, 16 şi 56 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, întrucât în proiectul ordonanţei de rectificare sunt prevăzute sume suplimentare pentru majorarea salariilor personalului din sectorul bugetar, restituirea către pensionari a sumelor reţinute ilegal acestora, asigurarea de fonduri pentru continuarea proiectelor de investiţii, precum şi fonduri pentru continuarea activităţii în bune condiţii a instituţiilor publice”, se arată în document.

Articolele din lege de la care se va face derogare stabilesc că nu pot fi promovate, cu mai puţin de 180 zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, acte normative care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar. De asemenea, totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi a contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

Pentru nerespectarea acestor interdicţii legale ar trebui aplicate amenzi cuprinse între 2.000 lei şi 20.000 lei, în funcţie de gradul de vinovăţie a persoanelor responsabile, iar pe perioada cercetării administrative, persoanele responsabile trebuie suspendate din funcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...