Guvernul menţine plafonul de despăgubiri la imobile naţionalizate, dar analizează dosare deja depuse

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru proprietăţi naţionalizate menţine plafonul limită al despăgubirilor, dar Guvernul discută încă în privinţa solicitărilor de retrocedare în natură depuse deja la ANRP, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 15:43
Guvernul menţine plafonul de despăgubiri la imobile naţionalizate, dar analizează dosare deja depuse

„Proiectul de lege actual propune plafonarea unei sume. Rămâne în discuţie ce se întâmplă cu solicitările deja înregistrate la nivelul ANRP pentru despăgubiri, dar această chestiune nu face direct obiectul acestui proiect legislativ. Unii dintre miniştri au ridicat această problemă şi consideră că trebuie să aibă loc o reevaluare sau cel puţin o evaluare a capacităţii de a răspunde acestei solicitări, păstrând însă criteriul echităţii în ceea ce priveşte despăgubirea”, a afirmat Suciu.

Potrivit acestuia, discuţia legată de restituirea în natură se poate însă transfera şi la nivelul discuţiilor politice de la nivelul Parlamentului.

Suciu arătat că în cadrul şedinţei de Guvern fiecare ministru a exprimat un punct de vedere cu privire la proiect, iar primul-ministru a întrebat dacă există vreun membru al cabinetului care nu îşi asumă proiectul.

„Nu au fost răspunsuri negative, deşi au fost nuanţe şi comentarii”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a subliniat că din acest punct de vedere există o solidaritate a membrilor Executivului de a susţine proiectul de lege.

Proiectul va mai rămâne în dezbatere publică timp de o săptămână, a mai spus Suciu, care a făcut apel, în numele Guvernului, ca la discuţiile pe marginea actului nromativ să ia parte întreaga clasă politică, inclusiv opoziţia.

Guvernul face apel la o discuţie cât mai largă pe proiectul de lege, a spus Suciu, având în vedere că situaţia actuală a restituirii proprietăţilor naţionalizate este cauzată de „lipsa de responsabilitate politică a multor guverne, dacă nu a tuturor, până la cel actual”.

Guvernul nu a luat o decizie în privinţa noii legi privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate, proiectul de act normativ, inclus pe agenda reuniunii de marţi, fiind amânat pentru o şedinţă viitoare, au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

” La acest moment, plafonul de despăgubire rămâne la 15% din valoarea bunului, dar Guvernul trebuie să mai analizeze procedurile înainte de a aproba actul normativ, legate inclusiv de dosarele deja depuse „, au arătat sursele.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat însă că Uniunea nu va vota în Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedările imobilelor dacă acesta nu va prevede restituirea în natură. El a arătat că nu este de acord cu eliminarea din legislaţie a restituirii în natură a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete şi imobilele pot fi restituite.

Surse guvernamentale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că Executivul analizează varianta ca viitorul proiect de lege privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură.

Te-ar mai putea interesa și
UNSAR câștigă definitiv procesul intentat împotriva Consiliului Concurenței. Asociația scapă de amenda primită pentru că ar fi facilitat o înțelegere de tip cartel între membrii săi
UNSAR câștigă definitiv procesul intentat împotriva Consiliului Concurenței. Asociația scapă de amenda primită pentru ...
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a câștigat definitiv procesul intentat contra amenzii de 160.463 de lei pe care Consiliulu Concurenței i-a dat-o......
HORIZON lansează noua gamă de televizoare Android TV 11
HORIZON lansează noua gamă de televizoare Android TV 11
HORIZON anunță lansarea în România a noilor modele de televizoare 4K UHD echipate cu ultima versiune Android R (v. 11), ...
Compania elvețiană Axpo vrea să dezvolte două parcuri eoliene de 250 MW în România
Compania elvețiană Axpo vrea să dezvolte două parcuri eoliene de 250 MW în România
Producătorul elvețian de energie din surse regenerabile Axpo a anunțat marți că intenționează să dezvolte două parcuri ...
Rusia: Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor dacă Occidentul plafonează preţul gazelor
Rusia: Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor dacă Occidentul plafonează preţul gazelor
Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare ...