Guvernul modifică preţul rovinietei: Scumpiri pentru camioanele mici, ieftiniri pentru cele mari

Veste bună pentru companiile care operează cel mai mare volum de transport marfă pe distanță lungă: rovinieta pentru o lună se ieftinește cu 22 de euro, iar cea pentru trei luni - cu 24 de euro. Pe de altă parte, se scumpește pentru camioanele mici, din categoria C, potrivit unui proiect aprobat miercuri de Guvern.
Economica.net - mie, 18 mai 2016, 08:49
Guvernul modifică preţul rovinietei: Scumpiri pentru camioanele mici, ieftiniri pentru cele mari

Tarifele rovinietelor pentru autoturisme, transport de marfã sub 3,5 tone și transport persoane indiferent de numărul de locuri – A, B, G (fost C) și H (fost D) nu se modificã. În schimb, la restul categoriilor apar modificãri. În afarã de categoria C, unde se înregistreazã doar creșteri, la restul categoriile apar și scãderi.

La categoria C, unde se înregistreazã doar creșteri a tarifului de utilizare a infrastructurii, avem aproape 22.000 de vehicule, restul pânã la 130.000 de vehicule fiind categoriile D, E și F. La categoria C, creșterea tarifului lunar este de 3 euro și de 230 euro la tariful pe 12 luni.

La categoria F, unde sunt cele mai multe autovehicule care operează cel mai mare volum de transport pe distanță lungă – tariful anual rămâne neschimbat – 1.210 euro, iar cel lunar scade cu 15,38%, de la 143 Euro la 121 Euro.

Vezi aici cum se modificã tarifele rovinietelor.

Proiectul de Ordonanțã a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România este o transpunere a Directivei 2011/76/CE, care stabilește niște proporționalitãți între tariful zilnic, lunar și anual, reducând diferențele dintre acestea.

Astfel, tariful lunar va fi maximum 10% din tariful anual, tariful săptămânal va fi de maximum 5% din tariful anual, iar tariful zilnic va avea valoarea de 11 euro, dar nu mai mult de 2% din tariful anual.

România ar fi trebuit să implementeze Directiva până la data de 16 octombrie 2013, iar Comisia Europeană a prelungit termenul până la sfârșitul lunii noiembrie 2014. Totuși, proiectul de act normativ de transpunere nu a fost adoptat. Pentru a evita continurea procedurii de infringement pentru neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru al Uniunii Europene, Guvernul a decis, astfel, modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

România are cel mai scãzut nivel de taxare posibil pentru infrastructurã, dar, probabil, și cea mai slabã din Europa. În Uniunea Europeană, tendința este de aplicare a taxării pe kilometru cu includerea internalizării costurilor externe – emisii poluante, poluare fonică, congestie. De exemplu, în Germania, taxa de drum pentru autovehiculele de transport mărfuri de peste 12 tone variază între 13,1 eurocenți/km pentru motoarele Euro 6 și 21,4 eurocenți/km pentru motoarele Euro 0 – Euro 1.

În România, cele mai populare roviniete sunt cele de o lunã și 12 luni pentru utilizatorii frecvenți. Utilizatorii ocazionali achiziționeazã in general roviniete de o zi.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului. Noile tarife ar urma sã intre în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării Ordonanței în Monitorul Oficial, iar tarifele de utilizare achitate anterior intrãrii în vigoare a noii grile își mențin valabilitatea.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...