Guvernul nu mai poate susține certificatele verzi. Eșalonează subvențiile

Guvernul va eşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă deoarece România are în prezent "cel mai generos" sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care însă nu mai reuşeşte să îl susţină.
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 18:28
Guvernul nu mai poate susține certificatele verzi. Eșalonează subvențiile

Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va diminua subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă, premierul a răspuns că acestea nu vor fi diminuate, ci eşalonate.

„Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că este vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor. Facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi, dar în acelaşi timp şi pentru populaţie, pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi, ori încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile”, a spus Ponta, după lucrările Consiliului European.

El a arătat că România are în prezent „cel mai generos” sistem de subvenţii, precizând că a afirmat şi în cadrul Consiliului European că energia regenerabilă este în prezent cea mai profitabilă investiţie în România, „în afaceri legale sau ilegale”.

Întrebat dacă această reeşalonare ar însemna şi o scădere a valorii facturii pentru consumatori nonăcasnici, premierul a susţinut că această reeşalonare a plăţii şi a acordării de certificate verzi se reflectă atât în factura pentru populaţie, dar mai ales în factura pentru industrie.

Proiectul de act normativ pentru stabilirea noului sistem de subvenţionare va fi analizat de Guvern săptămâna viitoare, fiind pregătite şi discuţii cu reprezentanţii producătorilor de energie regenerabilă pentru a-i asigura de securitatea investiţiilor.

„Cred că România a fost prea optimistă, ne-am grăbit să fim foarte generoşi şi acum se dovedeşte că nu reuşim”, a adăugat Ponta.

La finalul lucrărilor Consiliului European, premierul Victor Ponta a afirmat că România îşi va balansa politica de subvenţionare a energiei regenerabile astfel încât costurile să fie suportabile atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei în luna aprilie, Guvernul va amâna, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea uenei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centralele eoliene şi centralele fotovoltaice, pentru a sista „creşterea necontrolată” a preţului electricităţii.

„În perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; două certificate verzi pentru centralele electrice solare”, se arată în proiect.

Nota de fundamentare a proiectului precizează că amânarea acordării acestor certifiate verzi nu afectează obiectivul României ca în 2020 ponderea în consumul brut a energiei regenerabile să fie de 24%.

„Creşterea accelerată a punerilor în funcţiune a centralelor electrice din surse regenerabile va avea un impact semnificativ în factura la consumatorul final, cu variaţii pe termen scurt între
60 lei/MWh şi 100 lei/MWh, fiind astfel necesară luarea unor măsuri care să conducă la sistarea efectului de creştere necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică în
conditiile mentinerii competitivităţii sectorului industrial şi predictibilităţii cadrului legislativ privind promovarea energiei electrice produse din surse regenerabile”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Impactul în facturi în acest an al costurilor de achiziţie de către consumatori a certificatelor verzi este de aproximativ 53 lei/MWh, se spune în nota de fundamentare.

În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.

Potrivit proiectului de act normativ, în perioada iulie – decembrie 2016, pentru centralele eoliene se va acorda un certificat verde, pentru microhidrocentralele (unităţi cu putere instalată de până la 10 MW) două certificate, iar pentru unităţile fotovoltaice patru certificate.

Totodată, prodcătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale îşi vor recupera certificatele supuse amânării începând cu 1 ianuarie 2017, în timp ce producătorii de energie eoliană vor recupera certificatele din 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de act normativ.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...