Guvernul plimbă petiţia pentru modificarea OUG 50, care ar termina abuzurile băncilor

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ne-a transmis în urmă cu o lună că OUG 50/2010, cunoscută şi ca legea creditelor, era absolut legală, la doi ani şi jumătate după ce fusese radical modificată în Parlament pe motiv că încalcă legislaţia europeană. Asociaţiile care protejează interesele clienţilor băncilor au trimis o petiţie la Guvern prin care cer modificarea legii, astfel încât aceasta să se aplice tuturor clienţilor băncilor, inclusiv celor care au credite în derulare. Executivul plimbă scrisoarea de la un minister la altul şi încă nu a dat un răspuns.
Mihai Banita - lun, 13 aug. 2012, 21:02
Guvernul plimbă petiţia pentru modificarea OUG 50, care ar termina abuzurile băncilor

Pe 12 iulie, CJUE a decis că un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor, poate aplica la contractele în derulare legislaţia europeană preluată în cea naţională şi o poate extinde la alte tipuri de contracte bancare şi poate permite Protecţiei consumatorilor să sancţioneze băncile. Decizia a venit ca urmare a unei solicitări a unei instanţe din Călăraşi, într-un proces în care Volskbank contesta o amendă de la Protecţia Consumatorilor pentru nerespectarea OUG 50/2010 (adaptare a Directivei CE 48/2008 ). De atunci ordonanţa a fost modificată radical în Parlament prin legea 288/2010, astfel încât aceasta să nu se aplice şi creditelor în derulare, pe fondul presiunii şi lobby-ul bancherilor la FMI, la BNR şi la guvernul Boc.

Pe 17 iulie, clienţii băncilor au trimis o petiţie premierului Victor Ponta în care au cerut modificarea legii 288/2010, astfel încât aceasta să se aplice şi creditelor în derulare.

Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul a trimis petiţia către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care după 13 zile şi-a dat seama că nu e de competenţa să să răspundă la solicitarea Asociaţiei pentru Consilierea Clienţilor Bancari şi Asiguraţilor din România. Aşa că au trimis-o la ministerul care trebuia să o primească încă de la început, adică cel al Finanţelor. Minister care de altfel, prin vocea lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat care rezistă din 1987 la MFP, a cerut modificarea OUG 50 în decembrie 2010, astfel încât să se aplice doar creditelor noi.

Gherghina vorbea atunci de o procedură de infringement deschisă împotriva României de către Comisia Europeană care ne aducea în situaţia să nu mai primim tranşa de împrumut din acordul oficial de finanţare.

„Aş dori să vă aduc la cunoştinţă că, pe OUG 50, sunt convins că ştiţi că s-a declanşat din partea Comisiei Europene procedura de infringement. În aceste condiţii, noi, ca să putem să luăm tranşa de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, am dat imediat raportul dumneavoastră pe OUG 50 să ne spună exact care este punctul dânşilor de vedere – dacă ne pot elibera tranşa în condiţiile în care se aprobă cu aceste amendamente la OUG sau nu ne pot acorda tranşa”, le spunea Gherghina deputaţilor din Comisia de buget-finanţe în 22 decembrie 2010, potrivit Mediafax.

Astfel de proceduri se deschid public, prin somaţie, iar în cazul OUG 50 nu a existat nicio somaţie, deci nicio procedură.

Dacă ar fi fost deschise procedurile şi România nu s-ar fi conformat, atunci sancţiunea ar fi fost o amendă (şi nu sistarea tranşelor de împrumut), însă doar dacă CJUE ar fi decis că legiuitorul român a încălcat legislaţia europeană, ceea ce, evident, nu s-ar fi întâmplat, pentru că CJUE a decis că OUG 50 era validă.

Ministru al Finanţelor este Florin Georgescu, venit de la Banca Naţională a României, din poziţia de viceguvernator. BNR a fost unul dintre opozanţii vehemenţi ai OUG 50 şi şi-a trimis un reprezentant în Comisia de buget-finanţe din Camera deputaţilor care să susţină cauza băncilor. După ce bancherii au câştigat prin intermediul parlamentarilor, băncile au început să piardă în faţa clienţilor, atât ca imagine, cât şi în instanţe. Mii de clienţi s-au dus la Tribunal cu contractele de credit pline de clauze abuzive, şi o mare parte dintre aceştia a câştigat deja, mulţi chiar definitiv.

Dacă legea s-ar fi aplicat pentru toată lumea, atunci valul de procese probabil că nu ar fi existat. Guvernatorul Mugur Isărescu a promis că va ţine la BNR o conferinţă în care se vor discuta aceste probleme, dar până acum nu a făcut-o.

Aşa că cei păgubiţi şi cu ratele umflate de clauze abuzive, după decizia CJUE, au scris nu doar Guvernului, ci şi Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene.

De la putere trebuie să vină, însă, decizia de modificare a legii creditelor. Actuala putere este cea care a susţinut ca OUG 50 să se aplice tuturor creditelor, când era încă în opoziţie.

„Politicienii promit multe când sunt în Opoziţie, când ajung la guvernare e mai greu”, declara pentru ECONOMICA.NET Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera deputaţilor, membru PSD, întrebat despre starea în care se află Legea falimentului personal, o altă iniţiativă susţinută de actuala putere, şi care acum e blocată în Parlament.

„Cred că trebuie făcut ceva, dacă decizia Curţii de Justiţie e un capăt de aţă de care să ne apucăm, atunci foarte bine (…) Îmi doresc din tot sufletul să facem ceva. Mă uit în jurul meu şi văd oameni care nu-şi mai pot plăti ratele mari la bănci. Oricum cum ar fi, pe aceaastă legislaţie, mulţi dintre ei sunt insolvabili sau sunt la limită, astfel că din perspectiva băncilor nu ar trebui să fie o mare diferenţă”, spune Viorel Ştefan, unul dintre puţinii deputaţi care au avut o atitudine echilibrată la dezbaterile pe OUG 50, întrebat dacă modificarea legii se impune în lumina deciziei recente a CJUE.

Acesta a mai spus că încearcă să pună pe agenda Parlamentului, acolo „unde trebuie să se facă legile” dezabaterile despre modificarea OUG 50, atunci când aleşii se vor reîntâlni în luna septembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, relatează......
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând ...
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...