Guvernul polonez anunță, cu o lună înaintea alegerilor parlamentare, că salariul minim va crește de la 1 ianurie 2024

Salariul minim pe economie va fi majorat în Polonia cu aproape 18% de la 1 ianuarie 2024, a anunţat joi premierul Mateusz Morawiecki (foto), înaintea alegerilor parlamentare din 15 octombrie la care costul ridicat al vieţii se numără printre principalele îngrijorări ale alegătorilor, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 14 sept. 2023, 18:56
Guvernul polonez anunță, cu o lună înaintea alegerilor parlamentare, că salariul minim va crește de la 1 ianurie 2024

În încercarea de a deveni primul guvern polonez de la căderea comunismului care câştigă trei mandate consecutive, naţionaliştii din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) scot în faţă impactul introducerii unor beneficii sociale generoase şi al majorării salariului minim asupra vieţii alegătorilor.

Salariul minim lunar va fi majorat până la 4.242 de zloţi (980 de dolari) de la 1 ianuarie 2024 pentru ca în luna iulie a anului următor să fie majorat la 4.300 de zloţi, ceea ce duce la 146% majorările cumulate introduse de când este Partidul Lege şi Justiţie la putere. De asemenea, formaţiunea la putere a anunţat joi şi o majorare de 60% a alocaţiilor pentru copii, majorare care va intra în vigoare tot în luna ianuarie 2024.

„Astăzi, la şedinţa consiliul de miniştrii, am adoptat o lege conform căreia salariul minim orar în 2024 va fi de 27,70 zloţi. În timpul guvernului Platformei Civice munca pentru câţiva zloţi pe oră era ceva normal”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă.

Principala formaţiune de opoziţie din Polonia, Platforma Civică (PO), condusă de fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, este cea mai importantă voce din cadrul grupării liberale Coaliţia Civică (KO), care vrea să răstoarne de la putere Partidul Lege şi Justiţie.

Purtătorul de cuvânt al Coaliţiei Civice, Jan Grabiec a spus că declaraţiile premierului nu reflectă situaţia reală a polonezilor, care au văzut cum o inflaţie de două cifre le afectează puterea de cumpărare. „Caută un simbol pentru a arăta că vieţile oamenilor nu s-au înrăutăţit dar realitatea este că situaţia financiară a polonezilor este mult mai proastă decât era cu patru, cinci sau şase ani în urmă”, a spus Jan Grabiec.

Potrivit unei estimări preliminare, în luna august inflaţia în Polonia a fost de 10,1%, în scădere faţă de vârful de 18,4% atins în luna februarie. Salariile în sectorul corporate, care au înregistrat creşteri de două cifre începând din luna februarie 2022, au fost majorate cu 10,4% în luna iulie.

„Creşterea salariului minim reprezintă unul din factori, ceea ce înseamnă că majorarea salariilor va continua să fie una de ordinul a două cifre. Asta înseamnă un nou an cu costuri semnificative ale mâinii de lucru pentru companii, care vor crea presiuni asupra preţurilor şi desigur că vor stimula şi cererea”, a spus Piotr Bielski, economist şef la Santander Bank Polska.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...