1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Guvernul Ponta, primul şoc: "Nu avem bani pentru marirea salariilor şi pensiilor"

Banii pentru creşterea salariilor bugetarilor cu 15% şi pentru restituirea contribuţiei la Sănătate de pensionari nu există, potrivit România TV.

03 mai, 2012 | România TV
(update 03 mai, 2012 15:56) Ponta: Creşterile salariale sunt în programul de guvernare. Sper să reuşim negocierea cu FMI
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, joi, că reîntregirea salariilor este prevăzută în programul de guvernare, precizând că este optimist în legătură cu acest subiect şi precizând că speră într-un succes al negocierilor cu FMI în acest sens.
(update 03 mai, 2012 15:37) Dan Suciu: Datele analizate relevă că economia poate asigura venituri pentru majorări salariale
Datele analizate de Guvern indică o capacitate a economiei de a asigura venituri bugetare pentru o majorare salarială din partea a doua a anului, venituri care rezultă din funcţionarea economiei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

"Calculele relevă că există capacitatea economiei de a susţine venituri bugetare pentru o majorare salarială", a spus Suciu.

(update 03 mai, 2012 14:29) Ponta: Boc şi Ungureanu nu au prevăzut bani pentru salarii
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, joi, că a constatat acum, când Florin Georgescu a început "să se uite prin hârtii", că nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru reîntregirea salariilor. "Situaţia este mult mai rea decât a fost prezentată", a spus Ponta.

"Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor încasate ilegal de la pensionari", a spus Ponta.

El a susţinut că, în schimb, Guvernul "nu s-a abţinut de la a aloca bani clientelei politice, în special baronilor locali ai PDL", criteriul fiind exclusiv politic.

Potrivit unui audit preliminar făcut de noua echipă guvernamentală şi citat de România TV, Executivul nu a găsit bani pentru întregirea salariilor bugetarilor şi pentru rambursarea către pensionari a contribuţiei la Sănătate.

În total, ar fi vorba despre 3,4 miliarde de lei, cheltuieli bugetare aferente doar acestui an, dintre care 1,4 miliarde de lei pentru pensionari şi 2 miliarde de lei pentru bugetari.

Potrivit ultimelor declaraţii ale ministrului desemnat al Finanţelor, statul nu va recurge la creşterea ţintei de deficit bugetar convenită în acordul cu FMI. “Deficitul bugetar va fi sub 3% în acest an, cu toate cheltuielile efectuate cu reparaţii cuvenite pentru cetăţeni”, a spus Florin Georgescu.

Pe de altă parte, dacă Guvernul va încerca o redistribuire a sumelor în interiorul bugetului actual, se loveşte de legea responsabilităţii fiscale, care spune că nu se poate face o rectificare bugetară care să ducă la creşterea cheltuielilor de personal, cu şase luni înainte de alegerile parlamentare.

Ieri, ministrul desemnat al Muncii, Mariana Câmpeanu a dat ca sigură întregiurea salarilor bugetarilor şi recuperarea de către pensionari a contribuţiei la Sănătate, dar nu a oferit termene.Este cert şi pot să confirm că vom reîntregi salariile cu 15% şi vom restitui pensionarilor banii care au fost opriţi în mod abuziv prin contribuţia de sănătate care a fost calculată la întreaga pensie. Acest lucru pot să confirm. Termenele, cum, când, în tranşe egale, în două-trei tranşe, asta se va stabili de următorul guvern, dacă va fi validat de Parlament. Aceste lucruri se vor împlini. Le-a anunţat şi primul ministru. Modul de îndeplinire va fi anunţat în programul de guvernare şi până luni nu mai este mult", a spus Câmpeanu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO