1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

News

Guvernul pregăteşte noi majorări salariale. Vezi ce bugetari vor primi 20% în plus la leafă

Guvernul a stabilit plafoanele maxime ale cheltuielilor de personal pentru bugetarii care lucrează în instituţiile publice administrate de Consiliile Judeţene. Faţă de decembrie 2011, creşterea totală este de 2%, însă sunt şi judeţe unde angajaţii pot beneficia de creşteri salariale mult peste medie. 

11 sep, 2012 | | ECONOMICA.net

Angajaţii din instituţiile publice aflate în administrarea Consiliilor Judeţene şi al Consiliului Municipiului Bucureşti vor putea primi mai mulţi bani în perioada următoare, potrivit unui ordin al Ministerului Administraţiei şi al Ministerului de Finanţe Publice, publicat în Monitorul Oficial.

Actul normativ stabileşte un nou nivel maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale pe anul acesta şi modifică astfel nivelul stabilit pentru anul în curs printr-un ordin din decembrie 2011. Per total, luând în calcul toate judeţele şi Municipiul Bucureşti, cheltuielile maxime cu personalul cresc cu 2,74%, de la aproximativ 16,1 miliarde de lei la peste 16,5 miliarde de lei, sunt însă judeţe unde majorarea este exponenţială.

Potrivor ordinului, de cea mai mare majorare a salariilor vor beneficia bugetarii din judeţul Ilfov (din instituţiile publice în administrarea Consiliul judeţean şi al consiliilor locale), unde nivelul maxim al cheltuielilor de personal rectificat însumează 196,3 milioane de lei, cu 20,9% mai mult decât nivelul stabilit prin ordinul din decembrie 2011. Spre exemplu, numărul de posturi aprobate pentru aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean precum şi instituţiile publice locale se ridică pentru anul acesta la 406 persoane, iar fondul de salarii aferent este de 20 de milioane de lei. La acestea se adaugă 1.658 de posturi aprobate în învăţământ, sănătatea, asigurări şi asistenţă socială cu un fond de salarii de 37,4 milioane de lei. "Noi, cei de la Consiliul Judeţean Ilfov nu am solicitat aceste sume şi nici nu ni s-a cerut punctul de vedere pe această temă. Se pregăteşte o majorare salarială în următoarele luni, pentru noiembrie- decembrie. Este vorba despre sumele pentru tot judeţul, dar ce a apărut (în Monitorul Oficial n.red) mi se pare mult, de aceea am şi solicitat un grafic cu salariile tuturor angajaţilor. Am solicitat inclusiv notele de fundamentare a hotărârii de la Ministerul de Finanţe şi Ministerul Administraţiei pentru a vedea care au fost bazele de calcul pentru Ilfov", a declarat pentru ECONOMICA.NET Ionel Scrioşteanu, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov. Potrivit acestuia, ordinul îi vizează pe toţi bugetarii din judeţ.

Majorari salariale bugetari

Majorari salariale bugetari

De un nivel generos al cheltuielilor maxime de personal se bucură şi bugetarii din judeţul Arad. Nivelul maxim al cheltuielilor de personal a fost stabilit la 356 de milioane de lei, cu 9,8% faţă de cât se stabilise prin ordinul din decembrie 2011. De asemenea, la Vaslui, nivelul maxim al cheltuielilor de personal se ridică la 387,8 milioane de lei, cu 6.6% mai mult decât înainte de rectificare. La Timiş, creşterea este de 5,62%, până la 563,5 milioane de lei, în vreme ce la Constanţa majorarea este de 4,57%.

În Bucureşti, nivelul maxim al cheltuielilor de personal rectificat ajunge la 1,26 miliarde de lei, cu numai 2,87% mai mult decât înainte de rectificare. 

 Menţionăm că bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale (BGCUAT) este rezultat din cumularea veniturilor şi cheltuielilor bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţului, bugetelor instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetele locale, bugetelor instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, bugetului împrumuturilor externe şi interne şi a bugetului fondurilor externe nerambursabile, precum şi celelalte venituri şi cheltuieli evidenţiate în afara bugetului local, reflectând dimensiunea efortului financiar public al unităţilor administrativ-teritoriale. 

 

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO