Guvernul, pregătit să mărească salariile cu 16% şi să taie CAS cu 5 puncte, în iulie

Impactul bugetar al creşterii salariilor bugetarilor şi al scăderii contribuţiilor sociale este de circa un miliard de euro. Guvernul estimează că şi-l poate permite.
Ionut Tudorica - vin, 09 mart. 2012, 11:19
Guvernul, pregătit să mărească salariile cu 16% şi să taie CAS cu 5 puncte, în iulie

Finanţele sunt pregătite ca, în cazul unei creşteri economice, să majoreze salariile bugetarilor cu 16% în iulie. Cheltuiala suplimentară ar fi, pentru acest an, de două miliarde de lei, potrivit ministrului Finanţelor, Bogdan Drăgoi. Tot din iulie, Ministerul Finanţelor ar putea hotărî reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS). În acest caz, minusul estimat pentru veniturile bugetare ar fi de 2,3 miliarde de lei.

În total 4,3 milarde de lei, adică un miliard de euro. Acest miliard de euro la care statul ar renunţa nu va modifica deficitul bugetar pe cash de 1,9% din PIB stabilit pentru 2012.

Singura condiţie pentru ca Executivul să îşi permită acest lucru: România să înregistreze creştere economică. “Aşa cum a fost menţionat în acordul cu FMI, prioritatea noastră este asigurarea creşterii economice care poate duce la creşteri salariale. Trebuie să aşteptăm mai intâi să vedem cum performăm şi apoi să vedem cum va fi cu creşterea economică” a spus ministrul Finanţelor.

Bogdan Drăgoi a spus că nu exclude ca, tehnic, România să intre în recesiune după primul trimestru, dar, pe ansamblul întregului an, se aşteaptă la o creştere economică de  1,5%.

Isărescu, anunţat de intenţia Guvernului de a mări salariile

Premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului, potrivit unor surse oficiale.

„Premierul i-a spus guvernatorului BNR că va mări salariile, dar că încă nu ştie cu cât, iar guvernatorul a evitat să indice care dintre măsurile aflate în analiza Guvernului este mai bună, respectiv majorarea salariilor sau reducerea CAS, spunându-i doar că în acest caz este vorba exclusiv de opţiunea Guvernului şi că pe el îl interesează să crească consumul în economie”, au declarat sursele.

Potrivit acestora, una dintre variantele aflate în analiză este ca pierderea salarială în sectorul bugetar să fie recuperată în etape, dintre care una aplicată începând cu luna iunie, iar restul banilor să fie acordaţi ulterior.

Citeşte şi  Executiv: Reluarea consumului e necesară pentru creşterea economică, iar majorarea salariilor ajută

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...