Guvernul prelungeşte cu un an termenul de vânzare a 10% din acţiunile Electrica Moldova şi Oltenia

Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie 2013 dreptul angajaţilor Electrica Moldova şi Electrica Oltenia de a cumpăra până la 10% din acţiunile celor două filiale ale companiei de stat Electrica SA.
Economica.net - lun, 03 dec. 2012, 16:32
Guvernul prelungeşte cu un an termenul de vânzare a 10% din acţiunile Electrica Moldova şi Oltenia

Termenele de vânzare a acţiunilor expiră în 31 decembrie 2012, se arată într-un proiect de ordonanţă de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Distribuitorii şi funrizorii de energie electrică Electrica Moldova şi Electrica Oltenia au fost privatizaţi în 2005, fiind preluaţi de grupul german E.ON, respectiv de compania cehă de stat CEZ.

De la privatizare până în prezent, Guvernul a prelungit în fiecare an termenul de vânzare a 10% din acţiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat nicidată transferul.

Potrivit unor surse din piaţa energetică, Curtea Constituţională a României va decide dacă acordarea către angajaţi a până la 10% din acţiunile fostei Electrica Moldova este constituţională, după ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judecă un proces între Electrica şi E.ON, a admis o cerere în acest sens a grupului energetic german.

„E.ON a cerut Curţii de Arbitraj să-i admită cererea de a se adresa Curţii Constituţionale în privinţa prevederii din contractul de privatizare a Electrica Moldova că angajaţii au dreptul la 10% din acţiuni. E.ON consideră că acestă prevedere este neconstituţională”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa energetică.

Grupul german a deschis anul trecut o acţiune la Curtea de Arbitraj de la Paris, acuzând Electrica SA că nu vrea să vândă către E. ON acţiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova, care în 2007 s-a scindat în mai multe firme.

În acelaşi litigiu, Electrica a dat în judecată E.ON, susţinând că grupul german că a încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare, şi cerând despăgubiri de aproape 50 milioane euro.

Electrica SA este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...