UPDATE: Guvernul: Problema datoriilor pe care TVR le are este veche, de aproape 10 ani. Ce spune TVR

Guvernul constată "cu regret" că în spaţiul public sunt lansate o serie de acuzaţii nefondate în legătură cu implicarea sau lipsa de implicare în gestionarea situaţiei TVR, se arată într-un comunicat al Executivului remis vineri. Executivul precizează că  problema datoriilor pe care televiziunea publică le are este veche, de aproape zece ani.
Economica.net - vin, 22 apr. 2016, 14:57
UPDATE: Guvernul: Problema datoriilor pe care TVR le are este veche, de aproape 10 ani. Ce spune TVR

” În toţi acești ani, datoriile către EBU (European Broadcasting Union) au fost mereu amânate şi neglijate. Situația de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a guvernului, iar încercarea de a considera guvernul actual responsabil este nepotrivită şi nefondată”, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Soluţiile Guvernului pentru TVR: reorganizarea ca instituţie publică, ca societate comercială, ca regie sau insolvenţa

Executivul reaminteşte că televiziunea publică este o instituţie aflată în subordinea Parlamentului, care trebuie să aleagă conducerea TVR.

„Guvernul aşteaptă o decizie în această privinţă, pentru a avea un partener decizional în toate aspectele executive care vizează activitatea televiziunii. Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să îşi asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce priveşte TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situaţiei financiare să fie imposibil”, arată Guvernul.

Insitituţia precizează că situaţia televiziunii publice a fost adusă la cunoştinţa Parlamentului încă de la începutul acestui an, iar, în urma întâlnirii dintre parlamentarii comisiilor de cultură cu reprezentanţii TVR şi ai Guvernului, s-a concluzionat că Executivul trebuie să prezinte soluţiile de modificări legislative care să permită restructurarea TVR şi gestionarea problemei datoriilor.

„Aceste propuneri au fost trimise la Parlament în data de 28.03, aşa încât modificările Legii 41/1994 să poată avea loc în timp util. Aceste modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate. În consecinţă, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plăţii parţiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condiţiilor de concurenţă nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii”, se mai arată în documentul citat.

Astfel, Guvernul anunţă că, prin Ministerul de Finanțe, va informa EBU în legătură cu situația de drept a TVR şi despre cadrul legal existent, în care reorganizarea operativă care să permită plata datoriilor este imposibil de realizat în perioada imediat următoare.

În încheiere, Executivul solicită tututor instituțiilor care gestionează soarta televiziunii publice „o implicare activă şi responsabilă, pentru a  nu perpetua situația dificilă în care se află TVR”.

Citeşte şi: Protest spontan la TVR. Sute de angajaţi au ieşit în curtea instituţiei

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...