1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Guvernul propune creşterea preţurilor la gaz pentru populaţie cu 9 %, din aprilie, mai puţin decât a cerut FMI

Guvernul de la Bucureşti a prezentat Fondului Monetar Internaţional o propunere de creştere a preţurilor la gaze din producţia internă livrate populaţiei, mai mică decât au solicitat oficialii Fondului, iar preţurile pentru populaţie ar urma să fie majorate de la 1 aprilie, potrivit declaraţiilor preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

23 feb, 2015 | ECONOMICA.net

"Propunerea Guvernului este de creştere la 58 de lei/MWh, de la 1 aprilie" a spus Havrileţ. Momentat, preţul pentru gazul din producţia internă pentru populaţie este de 53,3 lei, după că fostul ministru al Energiei a reuşit să amâne aplicarea calendarului de liberalizare. Dacă FMI va accepta propunerea Guvernului, preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8,8%, de la 1 aprilie, mai puţin decât creşterea solicitată de experţii Fondului: 62 de lei, adică o creştere de 16,3%.

Având în vedere că preţul gazului ca marfă contează în proporţie de 46% în preţul final plătit de consumatorul casnic, majorarea facturi la gaz ar fi de 4,4% în varianta Guvernului şi de 8%, în varianta FMI, dacă celelalte componente de preţ(distribuţie, transport, marja furnizorului) rămân aceleaşi.


Guvernul Ponta s-a angajat că începând din aprilie vor reuși să prezinte un calendar de liberalizare a pieței de gaz pentru consumatorii casnici, dar nu a fost de accord cu propunerea initială a Fondului.

Calendarul de creştere a preţurilor la gazele livrate populaţiei, care presupunea liberalizarea până în anul 2018, a fost îngheţat de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, anul trecut.

În decembrie, departamentul pentru Energie anunţa că, în urma discuţiilor cu FMI, s-a convenit ca Autoritatea de Reglementare să înceapă noul program de liberalizare de la 1 iulie. Până atunci , preţul gazului pentru sectorul rezidenţial rămâne neschimbat. "Noul grafic de liberalizare va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţului din regiune al hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere a preţurilor agreată cu instituţiile financiare internaţionale " anunţa atunci Departamentul pentru Energie.

Consumatorul casnic român plăteşte gazele la preţ de coş, o medie ponderată cu cantitatea între gazele produse intern şi cele de import. De aproape doi ani, importul de gaze în coş se menţine la 2%, o valoare foarte mică care face ca preţul final al gazului să depindă într-o mică măsură de oscilaţiile de preţ ale gazului rusesc.

Creşterea de preţ de 8,8% este valabilă doar pe componenta de preţ al mărfii din factura de gaze, care mai conţine tarifele de transport, distribuţie şi furnizare. Aceste componente, împreună, sunt comparabile cu preţul propriu-zis al gazelor. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO