Guvernul renunţă să mai transmită CE o ţintă pentru adoptarea monedei euro

 Guvernul va transmite Comisiei Europene (CE) un program de convergenţă care nu va mai include, însă, spre deosebire de ultimii ani, o ţintă pentru adoptarea monedei euro, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 10:25
Guvernul renunţă să mai transmită CE o ţintă pentru adoptarea monedei euro

„Nu va mai fi o dată fixă, iar programul de convergenţă va include din nou o astfel de ţintă atunci când România va îndeplini criteriile reale”, au arătat sursele.

Informaţi a fost confirmată ulterior de către premierul Victor Ponta, care a arătat că programul de convergenţă a fost aprobat de Guvern, dar fără ca o astfel de ţintă să mai fie menţinută.

„Am discutat şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, şi cu ministrul de Finanţe, trebuie să îndeplinim toate criteriile, şi nominale, şi reale, înainte de a intra în spaţiul euro. Rămâne în continuare un obiectiv fundamental pentru România, aderarea la spaţiul euro, însă nu putem să intrăm nepregătiţi, pentru că ar fi un lucru rău pentru noi, în primul rând ca ţară şi în mod sigur pentru ceilalţi membri ai spaţiului euro”, a spus Ponta.

Întrebat dacă decizia de a nu include o ţintă are mai degrabă legătură cu situaţia din România sau cu ceea ce se întâmplă acum în zona euro, premierul a răspuns că au fost luate în calcul ambele situaţii.

„În mod sincer, cu amândouă. În primul şi în primul rând, sigur că zona euro este într-o perioadă de consolidare, sunt ţări în zona euro care sunt în criză şi care au nevoie de planuri de salvare. Pe de altă parte, nici România, la modul cel mai sincer, încă nu suntem pregătiţi să rezistăm la o competiţie atât de dură cum este zona euro. Aşa încât e foarte clar. Sunt ţări, cum e Marea Britanie care nu vrea să adere la euro, sunt ţări cum e Polonia şi cum e România care spun: , pentru că să intri nepregătit în zona euro reprezintă un risc uriaş pentru economie şi pentru finanţe”, a afirmat şeful Guvernului.

La începutul anului, premierul Ponta a anunţat că intrarea României în zona euro în 2015 nu mai reprezintă o ţintă credibilă, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum în jurul anului 2020.

Programele de convergenţă transmise la Bruxelles de către autorităţile române au menţinut, de fiecare dată, anul 2015 ca ţintă pentru adoptarea monedei euro în 2015, prin intrarea în mecanismul ERM II în orizontul anilor 2013-2014.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...