1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

Companii

Guvernul României nu e în stare să ia cei 200 de milioane de dolari de la Rompetrol. Motivul: birocraţia

Lansarea licitaţiei internaţionale prin care statul român ar urma să primească cel puţin 200 de milioane de dolari din vânzarea unui pachet de 27% din acţiunie Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) este amânată la nesfârşit pentru că Ministerul Finanţelor nu a reuşit nici până acum să aprobe bugetul de privatizare al Departamentului pentru Energie.

15 iun, 2014 | ECONOMICA.net

“Vom lansa licitaţia imediat ce se va aproba bugetul de privatizare al Departamentului pentru Energie. În lipsa lui, nu putem lua consultantul, or e nevoie de un consultant juridic şi de un evaluator care să stabilească un preţ de piaţă. Noi suntem gata cu bugetul încă din februarie” a declarat pentru #economica”# Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie.

Dacă până acum a tot avansat termene, oficialul de la Energie se abţine să mai anunţe ceva. “Am sperat la 1 martie, apoi 1 aprilie. Nu mai pot să mă hazardez în ceea ce nu ţine de noi” a explicat Dumitraşcu.

Vânzarea pachetului de 26,69% din acţiunile companiei care administrează Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, a fost convenită printr-un memorandum pe care statul român l-a agreat cu The Rompetrol Group, entitate care controlează RRC şi care este deţinută în totalitate de grupul kazah KazMunayGaz. Hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat memorandumul a fost publicată în Monitorul Oficial încă din luna ianuarie, documentul are avizul Concurenţei dar oficialii români au stabilit că pachetul de acţiuni trebue să facă obiectul unei licitaţii internationale, pentru a se respecta cerinţele legislaţiei europene. Este totuşi puţin probabil că altcineva va oferi mai mult decât cele 200 de milioane de dolari puse de kazahi pe masă pentru o rafinărie care, chiar dacă operaţional este pe plus, continuă să genereze pierderi nete.

Citeşte şi:

Guvernul a adoptat memorandumul convenit cu Rompetrol. România va încasa 200 de milioane de dolari

Problema licitaţiei este complicată şi de schimbările de ordin administrativ în materie de administrare a privatizărilor din sectorul energetic. La data publicării actului normativ în Monitorul Oficial de privatizări se ocupa OPSPI (Oficiului Participatiilor Statului şi Privatizării în Industrie), aflat în subrordinea Departamentului pentru Energie, instituţie care se află, la rândul ei, în subordinea Ministerului Economiei. Ulterior însă, a fost înfiinţat Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, instituşie aflată în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea OPSPI şi preluarea atribuţiilor Departamentului pentru Energie în domeniul privatizării.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO