Guvernul rus şi-ar putea reduce la 51% participaţia deţinută la Rosneft

Guvernul rus şi-ar putea reduce la 51% participaţia deţinută la Rosneft, a afirmat premierul rus Dmitry Medvedev, fără a specifica când va avea loc privatizarea celei mai mari companii petroliere din Rusia, transmite RIA Novosti.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 10:06
Guvernul rus şi-ar putea reduce la 51% participaţia deţinută la Rosneft

‘Întrebarea este: care va fi mărimea participaţiei de care avem nevoie la Rosneft? Putem reduce participaţia la 51%’, a declarat Medvedev. Acesta a adăugat că statul îşi poate reduce participaţia la acest nivel şi să privatizeze până la 49% din companie ‘fără orice ameninţare a pierderii poziţiei noastre strategice’.

Rosneft este cea mai mare companie petrolieră din lume după preluarea TNK-BP, al treilea mare producător de petrol din Rusia. Statul rus este fi cel mai mare acţionar la Rosneft, urmat de British Petroleum, care deţine 19,75%.

În aprilie, ministrul rus al Economiei, Andrei Belusov, anunţa că executivul rus intenţionează să vândă în acest an un pachet de 19% din acţiunile grupului petrolier de stat Rosneft, în încercarea de a accelara procesul de privatizare.

‘La ultima reuniune a guvernului am spus că trebuie să urgentăm procesul de privatizare. În cazul Rosneft este vorba despre o decizie strategică. Un pachet de 5,66% a fost deja vândut şi vorbim de un pachet suplimentar de 19% pe lângă pachetul achiziţionat deja BP’, a precizat ministrul Economiei.

Potrivit analiştilor, valoarea de piaţă a Rosneft se ridică în prezent la 77 miliarde de dolari. Vânzarea unui pachet de 19% ar aduce statului rus cel puţin 15 miliarde de dolari.

Alte privatizări programate pentru acest an sunt compania aeriană Aeroflot, grupul de telecomunicaţii Rostelecom, aeroportul Sheremetyevo şi United Grain Company.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei va construi un puț de mare adâncime care să alimenteze lacul din Parcul Circului
Primăria Capitalei va construi un puț de mare adâncime care să alimenteze lacul din Parcul Circului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, că a semnat certificatul de urbanism pentru execuţia unui puţ de mare adâncime care să alimenteze lacul din Parcul Circului şi să asigure......
USR consideră că banii folosiți pentru compensarea facturilor ar fi trebuit utilizați pentru instalarea de panouri solare în cuțile a milioane de români
USR consideră că banii folosiți pentru compensarea facturilor ar fi trebuit utilizați pentru instalarea de panouri solare ...
Reprezentanţii Uniunii Salvați România consideră că din banii plătiţi pentru nouă luni de plafonare a preţurilor ...
MTI a început monitorizarea șantierelor din dronă. UMB avea 226 de muncitori mobilizați pe DEx Craiova – Pitești VIDEO
MTI a început monitorizarea șantierelor din dronă. UMB avea 226 de muncitori mobilizați pe DEx Craiova – Pitești ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat luni că a început monitorizarea aeriană a șantierelor, obiectiv ...
Polonia amenință că-și va folosi dreptul de veto pentru a bloca acțiunile Uniunii Europene dacă nu începe să-și primească banii din PNRR
Polonia amenință că-și va folosi dreptul de veto pentru a bloca acțiunile Uniunii Europene dacă nu începe să-și ...
Partidul de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS) a avertizat luni că îşi va exercita dreptul de veto pentru ...