Guvernul s-a râzgândit: ultimele trei filiale Electrica de stat vor fi vândute

Guvernul s-a răzgândit după discuţii avute în luna iunie cu FMI şi vrea să renunţe la pachetele majoritare de acţiuni pe care le deţine la filialele Electrica în urma emiterii de titluri în principal la Bursă, operaţiune care în varianta subscrierii integrale ar reduce participaţia statului la 39%.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 14:05
Guvernul s-a râzgândit: ultimele trei filiale Electrica de stat vor fi vândute

Înţelegerea iniţială prevedea vânzarea tot prin piaţa de capital a unor pachete reprezentând câte 15% din acţiunile Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Fiecare dintre cele trei filiale este deţinută în proporţie de 78% de compania Electrica SA, controlată de stat prin Ministerul Economiei, în timp ce Fondul Proprietatea are 22% din titluri.

Electrica Distribuţie Muntenia Nord are un capital social de 354,3 milioane de lei, Electrica Distribuţie Transilvania Nord de 371,2 milioane lei, iar Electrica Distribuţie Transilvania Sud de 423,9 milioane de lei.

Procesul de privatizare prevede într-o primă etapă dublarea capitalului social al celor trei filiale, iar noile acţiuni vor putea fi subscrise de Electrica şi Fondul Proprietatea. Statul va vinde acţiunile sale pe piaţa de capital şi cele trei filiale vor fi listate la Bursă, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind privatizarea filialelor de distribuţie ale companiei de stat Electrica SA, elaborat de Ministerul Economiei.

Documentul citat prevede „declanşarea a câte unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, la fiecare societate, a câtei unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 78% din capitalul social existent + 1 acţiune”.

Nota de fundamentare a proiectului de HG arată că schimbarea modului de privatizare a companiilor menţionate a fost determinată de discuţiile din cursul lunii iunie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Fiecare dintre cele trei societăţi vor face demersurile necesare în vederea admiterii la tranzacţionare în sisteme de tranzacţionare administrate de Bursa de Valori Bucureşti”, se spune în nota de fundamentare.

În cadrul ofertei de majorare a capitalului social, Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în fiecare din cele trei filiale ale Electrica va avea drept de preemţiune.

„Acţiunile nesubscrise ca urmare a neexercitării dreptului de preferinţă vor fi anulate. Pentru exercitarea dreptului de preferinţă de către acţionarii existenţi la achiziţionarea de acţiuni nou emise nu se va întocmi un prospect de ofertă publică potrivit prevederilor specifice pieţei de capital” se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Dacă la finalul operaţiunii toate acţiunile emise de cele trei filiale ale Electrica au fost vândute, statul va mai deţine 39% din titluri, Fondul Proprietatea va avea în continuare 22%, iar restul de 39% vor fi deţinute de investitori de pe bursă.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern se spune că filialele de distribuţie a energiei ale Electrica au programe de investiţii pe cinci ani, în valoare totală de 1,41 miliarde lei, dar pe care compania de stat nu le poate susşine din lipsa fondurilor.

Electrica Distribuţie Muntenia Nord are programate investiţii de 454,55 milioane lei (98,3 milioane euro), Electrica Distribuţie Transilvania Nord – 477,81 milioane lei (103,4 milioane euro) şi Electrica Distribuţie Transilvania Sud – 486,39 milioane lei (105,2 milioane euro).

Memorandumul de politici economice şi financiare semnat de Guvern cu FMI prevede că vânzarea acţiunilor ar urma să fie realizată până în prima parte a anului 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...