Guvernul s-a râzgândit: ultimele trei filiale Electrica de stat vor fi vândute

Guvernul s-a răzgândit după discuţii avute în luna iunie cu FMI şi vrea să renunţe la pachetele majoritare de acţiuni pe care le deţine la filialele Electrica în urma emiterii de titluri în principal la Bursă, operaţiune care în varianta subscrierii integrale ar reduce participaţia statului la 39%.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 14:05
Guvernul s-a râzgândit: ultimele trei filiale Electrica de stat vor fi vândute

Înţelegerea iniţială prevedea vânzarea tot prin piaţa de capital a unor pachete reprezentând câte 15% din acţiunile Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Fiecare dintre cele trei filiale este deţinută în proporţie de 78% de compania Electrica SA, controlată de stat prin Ministerul Economiei, în timp ce Fondul Proprietatea are 22% din titluri.

Electrica Distribuţie Muntenia Nord are un capital social de 354,3 milioane de lei, Electrica Distribuţie Transilvania Nord de 371,2 milioane lei, iar Electrica Distribuţie Transilvania Sud de 423,9 milioane de lei.

Procesul de privatizare prevede într-o primă etapă dublarea capitalului social al celor trei filiale, iar noile acţiuni vor putea fi subscrise de Electrica şi Fondul Proprietatea. Statul va vinde acţiunile sale pe piaţa de capital şi cele trei filiale vor fi listate la Bursă, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind privatizarea filialelor de distribuţie ale companiei de stat Electrica SA, elaborat de Ministerul Economiei.

Documentul citat prevede „declanşarea a câte unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, la fiecare societate, a câtei unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 78% din capitalul social existent + 1 acţiune”.

Nota de fundamentare a proiectului de HG arată că schimbarea modului de privatizare a companiilor menţionate a fost determinată de discuţiile din cursul lunii iunie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Fiecare dintre cele trei societăţi vor face demersurile necesare în vederea admiterii la tranzacţionare în sisteme de tranzacţionare administrate de Bursa de Valori Bucureşti”, se spune în nota de fundamentare.

În cadrul ofertei de majorare a capitalului social, Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în fiecare din cele trei filiale ale Electrica va avea drept de preemţiune.

„Acţiunile nesubscrise ca urmare a neexercitării dreptului de preferinţă vor fi anulate. Pentru exercitarea dreptului de preferinţă de către acţionarii existenţi la achiziţionarea de acţiuni nou emise nu se va întocmi un prospect de ofertă publică potrivit prevederilor specifice pieţei de capital” se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Dacă la finalul operaţiunii toate acţiunile emise de cele trei filiale ale Electrica au fost vândute, statul va mai deţine 39% din titluri, Fondul Proprietatea va avea în continuare 22%, iar restul de 39% vor fi deţinute de investitori de pe bursă.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern se spune că filialele de distribuţie a energiei ale Electrica au programe de investiţii pe cinci ani, în valoare totală de 1,41 miliarde lei, dar pe care compania de stat nu le poate susşine din lipsa fondurilor.

Electrica Distribuţie Muntenia Nord are programate investiţii de 454,55 milioane lei (98,3 milioane euro), Electrica Distribuţie Transilvania Nord – 477,81 milioane lei (103,4 milioane euro) şi Electrica Distribuţie Transilvania Sud – 486,39 milioane lei (105,2 milioane euro).

Memorandumul de politici economice şi financiare semnat de Guvern cu FMI prevede că vânzarea acţiunilor ar urma să fie realizată până în prima parte a anului 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...