Populaţia va plăti un an de zile gaz ieftin. Preţul: o întreagă industrie este sacrificată

Îngheţarea preţului la gazele destinate populaţiei loveşte puternic în industria chimică care se închide pentru că nu mai găseşte suficiente gaze din intern, mai ieftine, şi trebuie să aducă masiv din afară devenind astfel competitivă.  Populaţia nu va scăpa, totuşi, de scumpiri peste un an .
Florin Cojocaru - mar, 27 mart. 2012, 04:41
Populaţia va plăti un an de zile gaz ieftin. Preţul: o întreagă industrie este sacrificată

Industria chimică riscă colapsul din cauza unei măsuri luată de Guvern, care ajută însă populaţia. Mai precis, autorităţile au decis să păstreze neschimbat preţul la gaze pentru populaţie timp de un an în timp ce industria va trebui să se descurce cum poate. Îngheţarea până la 31 martie 2013 a preţului la gazele destinate gospodăriilor se face prin acordarea către populaţie a gazelor doar din producţia internă. Pentru că nu sunt suficiente gaze produse local ca să alimenteze si industria, funcţionarea acesteia trebuie să se facă  pe jumătate cu gaze de import, de trei ori mai scumpe decât cele interne. Industriaşii spun că nu pot rezista în aceste condiţii pentru că 60-70% din costurile de producţie sunt reprezentate de gaz.

Ioan Neculaie, proprietarul întregii inddustrii chimice din România, cu excepţia combinatului Azomureş, este revoltat „Sunt nişte nenorociţi. Îngheaţă electoral preţul gazelor pentru populaţie şi lasă industria să moară. Şi n-ajută, de fapt, nici populaţia pentru că după un an preţul va exploda. Şi pentru ce fac asta? Ca să le acorde profituri de sute de milioane de euro străinilor de la GDF Suez şi E.ON. Mă distrug pe mine, care ii cheltui banii în ţară, ca să le dea francezilor şi nemţilor care îşi repatriază profitul”, spune omul de afaceri Ioan Niculae care deţine şase combinate chimice şi este alături de populaţie cel mai mare consumator de gaze din România. Niculae precizează că dezastrul industriei chimice a început încă de anul trecut când Guvernul a instituit două coşuri de gaze, unul pentru populaţie şi unul pentru industrie. În cel pentru populaţie s-au introdus gaze în proporţie de 92% din intern şi 8% din import. În cazul industriei proporţia intern-import a fost de 40%-60% în lunile calde iar in această iarnă a ajuns până la 60% – 40%. Preţul gazului intern este de 160 de dolari în timp ce din import vine cu peste 500 de dolari.

Folosind algoritmul celor două coşuri de gaze putem calcula ca gospodăriile plătesc un preţ de circa 220 de dolari pe mia de metri cubi în timp ce fabricile, la un procent mediu anual de 50%-50% intern-import, plătesc circa 330 de dolari pe mia de metri cubi.

Niculae şi-a ţinut toată iarna combinatele închise. Acum a deschis patru dintre ele pentru că a primit „o comandă foarte mare din intern”, dar le va închide din nou odată ce această comandă va fi onorată.
„Cred că va fi definitiv de data asta. Statul sabotează cu bună ştiinţă industria. Şi nici măcar nu-i ajută cu adevărat pe cetăţeni”, afirmă omul de afaceri.

Combinatele lui Niculae împreună cu Azomureş ard anual circa 3 miliarde de metri cubi din cele 13 miliarde cât reprezintă întregul consum al României.

Pe de altă parte, oficialităţi din Guvern nu onsideră că situaţia este disperată pentru industriaşi şi nici nu cred că aceştia îşi vor închide porţile fabricilor. „Oamenii de afaceri vor face ce-au făcut şi până acum. Depinde doar de ei cum vor gestiona situaţia şi cum vor şti să-şi negocieze preţurile la importuri. Decizia îngheţării preţurilor la gaze pentru populaţia a fost luată, probabil, după consultarea Bruxelles-ului. Probabil, în următoarea perioadă se vor stabili consumatorii vulnerabili şi se va găsi o metodă prin care să fie protejaţi, vor mai creşte şi salariile, va fi mai uşor de suportat o scumpire a gazului ulterioară datei de 31 martie”, precizează Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei Lucian Bode.

Acesta admite că vor urma, probabil, majorări de preţ la gaze însă nu vor fi atât de mari „precum s-a speculat prin presă şi în niciun caz nu se vor dubla gazele”.

Consumatorii casnici plătesc acelaşi preţ la gaze din 2009, în condiţiile în care gazul rusesc s-a scumpit cu peste 100%. „Dacă Guvernul ar fi decis majorări mici de două-trei procente anual, ar fi fost mai bine. Aşa, trebuie să găsim soluţii pentru a proteja consumatorii cu cele mai mici venituri”, mai spune Şerban.

Un ordin comun al Agenţiei de Reglementare în Energie şi al Agenţiei pentru Resurse Minerale stabileşte că preţul gazelor pentru populaţie şi pentru operatorii care produc energie termică destinată populaţiei să rămână neschimbat până la 31 martie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la......
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...