Guvernul salută reconfirmarea ratingului de S&P, care menţine însă România în categoria „junk”

Guvernul salută faptul că agenţia de evaluare Standard&Poor's a reconfirmat ratingul României la nivelul "BB+" pentru obligaţiunile pe termen lung, precum şi ratingul la "B" pentru datoriile pe termen scurt, calificativ care menţine însă România în categoria "junk", nerecomandată investiţiilor.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 15:18
Guvernul salută reconfirmarea ratingului de S&P, care menţine însă România în categoria

Într-un comunicat, Guvernul salută faptul că agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul României la nivelul „BB+” pentru obligațiunile pe termen lung emise în moneda străină și locală, precum și ratingul la „B” pentru obligațiunile pe termen scurt emise în moneda străină și locală, cu perspectivă stabilă.

„Standard&Poor’s atribuie acest rating angajamentului Guvernului de a continua procesul considerabil de consolidare fiscală, pe fondul menținerii unui deficit de cont curent mai moderat decât în anii anteriori, precum și preocupării Executivului pentru stimularea creșterii economice prin atragerea de investiții străine directe. S&P se așteaptă la o consolidare sustinuță a creșterii economice în perioada 2013-2015. Decizia S&P o confirmă pe aceea a agenției Fitch, care, la jumătatea lunii aprilie, menținea ratingul de credit pe termen lung în valută al României la „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Tot atunci, Fitch aprecia la „BBB” ratingul de credit pe termen lung în monedă locală al României, respectiv la „F3″ ratingul de credit pe termen scurt”, se arată în comunicat.

Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale României la „BB+” pentru finanţarea pe termen lung, respectiv la „B” pentru datorii pe termen scurt, cu perspectivă stabilă, apreciind că procesul de consolidare fiscală va continua, cu riscuri în privinţa perspectivelor economiei.

Standard & Poor’s menţine astfel România în categoria speculativă, sau „junk”, nerecomandată pentru investiţii pe termen lung. Calificativul „BB+” atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treaptă sub categoria „investment grade”.

Ratingurile României sunt limitate de nivelul relativ scăzut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul instituţional aflat încă în curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea faţă de şocurile externe şi de nivelul încă ridicat, dar în scădere, al datoriei externe.

Pe de altă parte, calificativele acordate statului român sunt susţinute de consolidarea fiscală din ultimii ani, anticipată de agenţie să continue în linie cu ţintele asumate, şi de potenţialul economiei de atrage investiţii străine directe.

„Anticipăm că creşterea economică se va consolida treptat în 2013-2015, în principal datorită creşterii investiţiilor, facilitate de o rată mai ridicată de absorbţie a fondurilor UE şi de o revenire a investiţiilor străine directe, factori care vor susţine consumul populaţiei şi exporturile”, se arată în comunicatul publicat joi de S&P.

Pe de altă parte, performanţele economiei vor fi afectate de „capacitatea administrativă slabă, care va limita abrosbţia fondurilor UE”, dar şi de progresele lente înregistrate în implementarea reformelor structurale.

Guvernul a început restructurarea societăţilor de stat, în special în sectorul energiei şi cel al transporturilor, dar considerăm că ar putea exista o reticenţă în ceea ce priveşte închiderea companiilor care înregistrează pierderi sau vânzarea activelor statului”, notează agenţia de rating.

În aceste condiţii, S&P estimează că rata anuală de creştere economică nu va depăşi 3% pe termen mediu.

Moody’s este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România pe toată perioada crizei financiare în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe termen lung. În prezent, Moody’s atribuie României calificativul „Baa3”, ultimul din categoria recomandată investiţiilor pe termen lung, cu perspectivă stabilă.

Fitch acordă României pentru datoriile pe termen lung în valută calificativul „BBB-„, cu perspectivă stabilă, de asemenea în afara clasei investment grade.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...