Guvernul scade drastic estimarea de venituri din vânzarea imobilelor RA-APPS, după licitaţii eşuate

Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute în acest an din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei, după ce majortatea licitaţiilor organizate de regie până în prezent au eşuat, în lipsă de ofertanţi.
Economica.net - vin, 03 aug. 2012, 14:27
Guvernul scade drastic estimarea de venituri din vânzarea imobilelor RA-APPS, după licitaţii eşuate

Prin bugetul de stat pentru acest an, Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane lei din vânzarea imobilelor Regiei Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS), veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând astfel să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.

În bugetul de stat pentru acest an, veniturile din vânzarea unor bunuri aparţinând domeniului privat al statului sau a unităţilor administativ-teritoriale sunt prognozate la 706 milioane lei, de la doar 1,8 milioane lei estimate pentru anul trecut. La momentul elaborării proiectului de buget, surse guvernamentale au confirmat pentru MEDIAFAX că suma reprezintă estimarea privind încasările din vânzarea imobilelor RA-APPS.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al RA-APPS, aprobat la sfârşitul lunii iulie de Guvern, prevede însă venituri de doar 296,2 milioane lei din vânzarea imobilelor.

Diferenţa de venituri prognozate apare în contextul în care regia a lansat din primăvara acestui an mai multe licitaţii deschise cu strigare, dar nu a reuşit să vândă decât foarte puţine proprietăţi, în lipsă de oferte.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la finele anului trecut, dar primele imobile ofertate nu au inclus active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, autorităţile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare ulterior.

Reprezentanţii mai multor companii imobiliare au estimat la 85-90 milioane de euro valoarea celor 600 apartamente din Bucureşti pe care RA-APPS le va scoate la vânzare prin licitaţie cu strigare, cele mai scumpe fiind trei locuinţe din imobile aflate pe bulevardul Kiseleff, fiecare cu preţuri estimative de circa 310.000 de euro

Multe dintre imobilele ofertate au mai fost însă scoase la vânzare de RA-APPS şi în anii anteriori, fără succes.

Regia Protocolului de Stat deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Toate aceste bunuri, folosite de instituţii publice, ambasade, partide, sunt încă evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifră stabilită pe baza bilanţului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piaţă reală a proprietăţilor.

Consultanţi imobiliari au declarat recent că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...