Guvernul scade drastic estimarea de venituri din vânzarea imobilelor RA-APPS, după licitaţii eşuate

Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute în acest an din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei, după ce majortatea licitaţiilor organizate de regie până în prezent au eşuat, în lipsă de ofertanţi.
Economica.net - vin, 03 aug. 2012, 14:27
Guvernul scade drastic estimarea de venituri din vânzarea imobilelor RA-APPS, după licitaţii eşuate

Prin bugetul de stat pentru acest an, Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane lei din vânzarea imobilelor Regiei Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS), veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând astfel să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.

În bugetul de stat pentru acest an, veniturile din vânzarea unor bunuri aparţinând domeniului privat al statului sau a unităţilor administativ-teritoriale sunt prognozate la 706 milioane lei, de la doar 1,8 milioane lei estimate pentru anul trecut. La momentul elaborării proiectului de buget, surse guvernamentale au confirmat pentru MEDIAFAX că suma reprezintă estimarea privind încasările din vânzarea imobilelor RA-APPS.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al RA-APPS, aprobat la sfârşitul lunii iulie de Guvern, prevede însă venituri de doar 296,2 milioane lei din vânzarea imobilelor.

Diferenţa de venituri prognozate apare în contextul în care regia a lansat din primăvara acestui an mai multe licitaţii deschise cu strigare, dar nu a reuşit să vândă decât foarte puţine proprietăţi, în lipsă de oferte.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la finele anului trecut, dar primele imobile ofertate nu au inclus active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, autorităţile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare ulterior.

Reprezentanţii mai multor companii imobiliare au estimat la 85-90 milioane de euro valoarea celor 600 apartamente din Bucureşti pe care RA-APPS le va scoate la vânzare prin licitaţie cu strigare, cele mai scumpe fiind trei locuinţe din imobile aflate pe bulevardul Kiseleff, fiecare cu preţuri estimative de circa 310.000 de euro

Multe dintre imobilele ofertate au mai fost însă scoase la vânzare de RA-APPS şi în anii anteriori, fără succes.

Regia Protocolului de Stat deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Toate aceste bunuri, folosite de instituţii publice, ambasade, partide, sunt încă evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifră stabilită pe baza bilanţului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piaţă reală a proprietăţilor.

Consultanţi imobiliari au declarat recent că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.

Te-ar mai putea interesa și
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
Nu este posibilă exceptarea de la TVA a noii taxe pe gaze impuse de Germania, aşa cum vrea Berlinul, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, dar Executivul comunitar vrea......
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt ...
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...