Azi Guvernul decide preţul de vânzare a acţiunilor Romgaz. Oferta ar putea începe luni

Guvernul se va reuni, azi, în şedinţă specială pentru a aproba ultima etapă a procedurii de listare a 15% din acţiunile Romgaz, respectiv intervalul de preţ pentru vânzarea acţiunilor, a anunţat premierul Victor Ponta. Este foarte probabil ca oferta să înceapă luni
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 04:29
Azi Guvernul decide preţul de vânzare a acţiunilor Romgaz. Oferta ar putea începe luni

„Vineri dimineaţa, la ora 10.00, o să avem o şedinţă de guvern extraordinară, pentru că trebuie îndeplinită ultima procedură pentru listarea Romgaz”, a spus Ponta.

În urmă cu o săptămînă, surse din piaţa de capital au declarat agenţiei MEDIAFAX că oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz Mediaş ar putea începe în 18-19 octombrie, mai repede decât era programat.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să listeze Romgaz la bursă în luna noiembrie, după mai mulţi ani de amânări.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Potrivit surselor, dacă oferta Romgaz va atrage peste 450 milioane de euro, va fi considerată un succes. Estimările anterioare ale autorităţilor vizau suma de 600 milioane de euro.

Sursele citate au adăugat că va fi o singură tranşă pentru investitorii de retail şi una pentru investitorii instituţionali.

Totodată, va fi aplicat un mecanism prin care un procent de 5% din tranşa investitorilor instituţionali să poată fi transferat pe segmentul investitorilor de retail.

„Foştii investitori din retail, mari şi mici, se vor contopi în tranşa investitorilor mici, deci va fi doar tranşa investitorilor mici şi cea a investitorilor instituţionali. Se va folosi un mecasnim prin care, dacă între tranşa investitorilor mici şi cea a celor instituţionali va fi un raport într-o anumită marjă, va fi luat un procent de 5% de la investitorii instituţionali care va fi transferat celor de retail. De exemplu, la 10 acţiuni subscrise să primească 4-5 acţiuni. Statul încearcă să stimuleze la această listare capitalul românesc”, au spus sursele.

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni va fi vândută pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).

Potrivit unui regulament publicat la începutul lunii octombrie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cel mult două treimi din acţiunile vizate în oferte pentru listare la bursa din România pot fi cotate pe o piaţă externă, prin intermediul GDR-urilor.

Sursele au adăugat că Romgaz a selectat Mellon Bank of New York pentru emiterea GDR-urile din ofertă.

Certificatele de depozit (GDR) au activ acţiunile unei companii care se listează, sunt emise de regulă de o bancă de investiţii şi, potrivit reglementărilor ASF, sunt cotate ulterior pe o piaţă membră UE, diferită de bursa unde este cotată prima companie. Banca sau brokerul cumpără acţiunile şi ulterior emite certificatele de depozit.

Astfel, prin intermediul acestor certificate, investitorii străini sunt acţionari la o companie dintr-o altă ţară fără să cumpere direct acţiunile.

Investitorii care au certificatele respective beneficiază de drepturi similare celor care deţin direct acţiuni şi pot solicita conversia certificatelor în acţiunile suport.

Investitorii care deţin certificate de depozit vor putea încasa astfel dividendele şi pot vota în AGA. Dividendele vor fi încasate prin intermediul băncii sau brokerului care a emis GDR-urile şi tot prin acesta se va putea vota în AGA.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...