Guvernul sesizează ICCJ pentru nereguli în cheltuirea banilor la „e-Romania 2”

Guvernul va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru cercetarea unor posibile fapte de natură penală în cheltuirea de către Ministerul Comunicaţiilor, în perioada 2010-2011, a banilor alocaţi din Fondul de rezervă bugetară pentru portalul de informaţii "e-Romania 2".
Economica.net - Dum, 09 iun. 2013, 08:59
Guvernul sesizează ICCJ pentru nereguli în cheltuirea banilor la

Proiectul, componentă a „Programului național e-Romania” , a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal cu informații despre toate localitățile din România.

Inspectorii Corpului de control al primului-ministru au idenificat nereguli în organizarea licicitaţiei pentru atribuirea contractului şi cheltuirea fondurilor.

Din Fondul de rezervă bugetară au fost alocate 11,9 milioane lei acestui proiect, valoarea totală a contractului fiind de 49,9 milioane lei cu TVA. Conform constatărilor, atribuţiile de coordonare au fost delegate secretarului general al Ministerului Comunicaţiilor, care nu a aprobat însă caietul de sarcini. Valoarea estimată a cotractului a fost determinată netemeinic, fără precizarea unităţilor de măsură şi a cantităţilor de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat.

Omnilogic a fost înfiinţată în 1992 şi este unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piaţa românească, cu afaceri de 234,35 milioane de lei în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Asociaţii firmei sunt GT Holding GmbH Austria – 50% şi Camps Bay Invest AG (Liechtenstein) – 50%.

Inspectorii susţin că din verificările efectuate au rezultat indicii privind falisificarea unui document referitor la desfăşurarea procedurii de atribuire şi înlocuirea unei file din oferta declarată câştigătoare, legată de un număr de înregistrare fals pentru o notă justificativă care trebuia întocmită înainte de transmiterea anunţului de participare spre publicare în SEAP şi fila din ofertă privind serviciile de mentenanţă, nesemnată de ofertant şi fără antet.

„Fila 233 din oferta tehnică a Omnilogic, care se referă la serviciile de mentenanţă aferente infrastructurii hardware şi software şi care conţine singura menţiune dn ofertă privind termenul de garanţie pentru soluţia software, respectiv 36 luni, prezintă diferenţe semnificative faţă de celelalte file ale ofertei. Astfel, nu a ffost semnată de reprezentantul ofertantului, nu are antetul şi subsolul cu denumirea ofertantului, are o parte a onţinutului suprapus cu cel al filei 232 şi este numerotată în partea superioară cu numărul 52 deşi fila anterioată şi cea ulterioară sunt numerotate 231 şi 233. Diferenţele menţionate conferă indicii că s-a procedat la depusă de Omnilogic”, arată inspectorii.

De asemenea, recepţia echipamentelor a fost formală, deoarece bunurile nu au fost dezambalate, astfel că nu exista suficient temei pentru efecturea plăţilor, şi a influenţat executarea contractului, în sensul că ulterior a fost nevoie de organizarea unei noi recepţii, ceea ce a cauzat o amânare a termenelor de realizare a altor etape ale contractului. De la data efectuării primei recepţii şi timp de două luni, ehipamentele hardware de 5,1 milioane lei au fost depozitate în condiţii improprii, fiind abandonate în parcarea subterană a Centrului Naţional „România Digitală”, fără ca reprezentanţii ministerului să asigure integritatea şi integralitatea acestora.

Comisia de recepţie a descărcat furnizorul de orice obligaţie pentru instruirea personalului deşi portalul nu era finalizat, iar activităţile de instruire nici nu au fost efectuate conform contractului, ministerul nominalizând doar 12 persoane ce urmau să participe la fiecare modul de instruire deşi furnizorul a cerut 6 persoane pentru fiecare din cele 9 module. Fişele de prezenţă indică faptul că, din 29 zile de curs, intruirea a fost efectuată în 26 zile, iar unii dintre cursanţi ar fi participat la mai multe cursuri în acelaşi timp. Unii dintre cursanţi au negat, în timpul controlului, că ar fi participat la instruire sau ar fi semnat vreo fişă de prezenţă, rezultând astfel indicii legate de falsificarea semnturii acestora. Paguba astfel rezultată ministerului este calculată la 348.529 lei.

Inspectorii mai arată că pentru portalul de informaţii nu a fost asigurat volumul informaţional necesar, nerespectându-se astfel volumul minim de informaţii iniţial ce trebuia introduse în portal conform caietului de sarcini, iar pe parcursul analizei aplicaţiei au fost sesizate mesaje de eroare.

„Până la data controlului, comisia de recepţie nu a acordat acceptanţa pentru etapa privind realizarea aplicaţiei/portalului e-România 2 din cauza nefinalizării de către furnizorul Omnilogic SRL a aplicaţiei e-România 2 la parametrii specificaţi în caietul se sarcini, nefiind atinse, astfel, obiectivele de bază ale investiţiei”, arată inspectorii.

Aceştia mai arată că reprezentanţii ministerului, la inventarierile anuale din 2010 şi 2011, nu au inventariat produsele hardware şi software ale acestui proiect, deşi acestea erau recepţionate.

Până la data controlului, ministerul a efectuat plăţi pentru acest proiect de 37,2 milioane lei, reprezentând 71,58% din valoarea totală, fără ca portalul să fie realizat şi dat în folosinţă.

Pentru toate aceste constatări, Guvernul va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Curtea de Conturi pentru infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată comise de către reprezentanţii Serviciului de achiziţii publice şi administrativ din Ministerul Comunicaţiilor.

Pentru fapta reprezentanţilor Omnilogic SRL de a transmite ministerului 9 fişe de prezenţă pentru a dovedi prestarea serviciului de instruire, în vederea încasării contravalorii acestui serviciu, în condiţiile în care înscrisurile atestau „împrejurări necorespunzătoare adevărului”, inspectorii reclamă posibila infracţiune de uz de fals, prevăzută în Codul Penal.

Te-ar mai putea interesa și
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna anului trecut închiderea companiei după ce Uniunea Europeană a refuzat......
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...