Guvernul spaniol și-a stabilit Planul de redresare și-l va trimite la Bruxelles

Guvernul de la Madrid a aprobat marţi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prin care Spania va accesa pentru reforme şi investiţii circa 140 de miliarde de euro din fondul european de redresare post-pandemie NextGenerationEU, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 27 apr. 2021, 20:39
Guvernul spaniol și-a stabilit Planul de redresare și-l va trimite la Bruxelles

În urma acestei aprobări Spania va trimite Comisiei Europene PNRR-ul său, fără să depăşească termenul de 30 aprilie.

Din cele circa 140 de miliarde de euro, 72 de miliarde reprezintă granturi, iar diferenţa credite. Guvernul spaniol a stabilit să folosească pentru perioada 2021-2023 numai granturile şi să lase alocarea creditelor pentru mai târziu.

Cele 72 de miliarde de euro vor fi repartizate pe 20 de programe sectoriale care vor avea asupra economiei un efect multiplicator supraunitar, adică pentru fiecare euro investit PIB-ul Spaniei ar trebui să crească cu mai mult de un euro.

Citește și: Germania va cheltui pe proiecte verzi şi digitale aproape toți banii pe care-i va primi pentru relansarea post-pandemie (economica.net)

Suma cea mai consistentă, de 13,2 miliarde de euro, va fi alocată tranziţiei către transportul cu vehicule electrice pentru facilitarea mobilităţii sustenabile. Al doilea program ca importanţă este cel al reabilitării termice a locuinţelor, cu o alocare de 6,8 miliarde de euro, urmat de modernizarea administraţiei publice, cu 4,3 miliarde de euro, digitalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii, cu 4,06 miliarde de euro, şi foia de parcurs pentru reţeaua 5G, cu un buget de 3,99 de miliarde de euro.

Premierul spaniol Pedro Sánchez (foto) a scris pe contul său de Twitter că acest plan ”aduce un orizont de speranţă, progres şi bunăstare” pentru ”o Spanie verde, incluzivă, echitabilă şi feministă”.

Partidul Popular spaniol (PP), principala formaţiune de opoziţie, a cerut crearea unei autorităţi independente care să gestioneze fondurile din PNRR, solicitare căreia i se opune guvernul de stânga format din Partidul Socialist (PSOE) şi Unidas Podemos.

Spania este, după Italia, a doua ţară membră a UE principală beneficiară a planului UE de redresare post-pandemie ce are la bază fondul NextGenerationEU în valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (în preţuri curente, respectiv 750 de miliarde de euro în preţuri constante din 2018) care va fi constituit din împrumuturi contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare.

Citește și: Virgil Popescu: România ar putea primi 600 de milioane de euro prin PNRR pentru dezvoltarea reţelelor de gaze naturale (economica.net)

Din acest fond statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi pentru reforme şi investiţii cuprinse în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ce trebuie să fie aprobate de executivul comunitar şi să cuprindă în principal investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital, pentru care trebuie alocate cel puţin 37% şi, respectiv, 20%, din sumele prevăzute în PNRR.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...