Guvernul „taie” până 2 miliarde lei din banii pentru investiţii în 2012

Resursele bugetare interne alocate pentru investiţii vor scădea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei faţă de sumele programate în 2011, dar Guvernul speră să compenseze printr-o absorbţie a fondurilor europene în creştere cu aproape 50%.
Economica.net - Dum, 20 nov. 2011, 13:55

Proiectul de buget indică pentru anul viitor cheltuieli cu investiţiile în sumă de 37,8 miliarde lei, reprezentând 6,5% din PIB şi mai mari cu 2,4 miliarde lei decât valoarea prevăzută pentru acest an, de 35,4 miliarde lei.

Din suma bugetată la investiţii pentru anul viitor, peste 18,3 miliarde lei reprezintă însă proiectele care beneficiază de fonduri europene, incluzând cofinanţarea, iar fondurile nete care ar urma să vină în investiţii direct de la UE se cifrează la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

În aceste condiţii, cheltuiala internă pentru investiţii ar urma să se ridice la 26,2 miliarde lei.

Cheltuielile cu investiţiile bugetate programate pentru acest an se plasează la 35,4 miliarde lei, din care 13,7 miliarde lei reprezintă proiecte cu finanţare europeană, incusiv cofinanţarea. Fondurile absorbite direct de la UE pentru cheltuielile de investiţii sunt estimate la 7,9 miliarde lei, de unde rezultă că din fonduri locale se cheltuiesc pentru investiţii circa 27,5 miliarde lei.

Aceste defalcări anuale demonstrează o scădere a cheltuielilor interne destinate investiţiilor în 2012 cu 1,3 miliarde lei, de la 27,5 miliarde lei la 26,2 miliarde lei.

Pe de altă parte, la capitolul venituri bugetare sunt luate în calcul intrări din fonduri UE în sumă de 13,5 miliarde lei în 2012, cu 4,3 miliarde lei mai mari decât estimările pentru acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, în următoarele trei luni – sondaj INS
Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, în următoarele ...
Managerii întreprinderilor din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul ...
Criza gazelor – Putin ordonă creşterea livrărilor către UE, după umplerea rezervoarelor ruseşti
Criza gazelor – Putin ordonă creşterea livrărilor către UE, după umplerea rezervoarelor ruseşti
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri gigantului Gazprom să crească livrările de gaz către Uniunea Europeană, ...
Revolut lansează și în România serviciul turistic pentru vacanțe și călătorii
Revolut lansează și în România serviciul turistic pentru vacanțe și călătorii
Revolut anunță lansarea pe piața locală a serviciului său de turism Sejururi (Stays). Disponibil din vară în Europa ...