Guvernul trebuie să abroge sistemul de TVA la încasare – asociaţie

Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) solicită Guvernului abrogarea sistemului de TVA la încasare, apreciind că modul de aplicare a noilor reglementări nu respectă principiile de neutralitate şi nu aduc firmelor reduceri semnificative de costuri.
Economica.net - mie, 21 nov. 2012, 09:45
Guvernul trebuie să abroge sistemul de TVA la încasare - asociaţie

În acest sens, asociaţia a transmis o scrisoare Ministerului Finanţelor Publice, în care susţine că sistemul ar fi trebuit să fie opţional, nu obligatoriu, şi a cerut publicarea rezultatelor studiilor de impact efectuate de Guvern pentru susţinerea introducerii acestei măsuri.

„Pâna astăzi ARSIT nu a primit niciun răspuns, în schimb Guvernul a adoptat normele de aplicare, iar Parlamentul Legea de aprobare”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

ARSIT apreciază că noile reglementări nu reprezintă un sistem real de TVA la încasare, întrucât dacă factura nu s-a încasat în 90 de zile TVA tot trebuie colectat şi virat la stat, şi încalcă principiile de neutralitate a TVA.

„Astfel, pentru contribuabilii mici are loc, practic, doar o amânare cu numai 90 de zile a momentului colectării TVA la vânzări, dar şi o amânare a dreptului de deducere a TVA aferent achiziţiilor până la plată. Pentru contribuabilii mari are loc doar o amânare a dreptului de deducere al TVA aferentă achiziţiilor până la plată”, potrivit sursei citate.

Printre alte argumente aduse de asociaţie se numără „poverile” administrative mari, precum adaptarea softurilor cu costuri ridicate, evidenţa detaliată a facturilor de achiziţii şi vânzări, verificarea furnizorilor şi existenţa unor reguli complicate şi inechitabile în cazul reducerilor acordate.

„Plata TVA la încasare nu este un «cadou» al statului către contribuabili. Ceea ce plătesc unii contribuabili mai târziu primesc alţi contribuabili, corespunzător, mai târziu. Această măsură induce însă o mare birocraţie (implicit costuri suplimentare) în activitatea tuturor contribuabililor şi o periculoasă distorsiune competitivă între companii”, a declarat Octavian Radu, membru fondator şi preşedinte ARSIT.

Asociaţia a lansat şi o petiţie online pentru abrogarea sistemului de TVA la încasare, în forma actuală.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.

Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Decizia a fost criticată de unele companii, analişti sau asociaţii. Reprezentanţii Nexia România arătau de exemplu, în octombrie, că plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme şi inechităţi fiscale, deşi a fost gândită ca o măsură care să sprijine firmele, şi nu reprezintă decât o amânare la plată, nu o facilitate pentru companii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...