Guvernul Ucrainei a aprobat divizarea companiei naţionale de energie

Guvernul Ucrainei a aprobat vineri un proiect de lege care prevede divizarea companiei naţionale de energie Naftogaz în structuri separate de producţie şi furnizare, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, şi interzice închirierea sau privatizarea sistemului de transport al gazelor.
Economica.net - vin, 16 mart. 2012, 16:02
Guvernul Ucrainei a aprobat divizarea companiei naţionale de energie

Naftogaz trebuie divizată potrivit prevederilor Pachetului 3 Energie al UE, care impune separarea activităţilor de producţie, furnizare şi vânzare, Ucraina fiind membru al Comunităţii Europene pentru Energie, a declarat Vladimir Makuşa, secretar de stat în Ministerul Energiei şi Minelor, transmite RIA Novosti.

Makuşa a arătat că amânarea reformelor din sectorul energiei a împiedicat modernizarea sistemului de transport al gazelor, iar aprobarea proiectului ar putea relansa procesul.

„De fapt, implementarea primului proiect pilot, de modernizare a sistemului de tranzit al gazelor, a conductei Urengoi-Pomary-Uhgorod, cu fonduri de la instituţiile financiare ale UE, a fost oprită. Europa a refuzat să acorde fondurile până când Ucraina reformează piaţa internă a gazelor”, a spus Makuşa.

Naftogaz ar fi trebuit să primească anul trecut 300 de milioane de dolari din partea unui consorţiu de bănci, pentru modernizarea conductei Urengoi-Pomary-Uhgorod.

Autorităţile de la Kiev estimează costul total al modernizării întregului sistem de gazoducte la 5-7 miliarde de dolari, pe parcursul a 5-7 ani.

Proiectul este criticat de opoziţia din Parlamentul ucrainean, în special de susţinătorii fostului premier Iulia Timoşenko.

Şeful Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Andri Kiuiev, a declarat că membrii acestuia vor discuta administrarea sistemului de transport al gazelor ca pe o problemă de securitate naţională.

Rusia a propus anterior înfiinţarea unei companii mixte între Naftogaz şi Gazprom, pentru operarea sistemului de tranzit al gazelor, ca parte a unui acord privind preţul gazelor.

Cele două ţări se află de mult timp într-un conflict referitor la preţul gazelor, considerat prea mare de către guvernul de la Kiev, şi volumul achiziţiilor ucrainene.

Ucraina a importat peste 1,8 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti în ianuarie, iar în februarie a fost nevoită să mărească achiziţiile la 3,1 miliarde de metri cubi, din cauza gerului.

Preţul mediu pe care Ucraina trebuie să îl plătească în acest an pentru gazele ruseşti este de 416 dolari pentru o mie de metri cubi.

Ucraina susţine că ar fi mai ieftin dacă ar cumpăra gaze ruseşti din Germania şi a început să caute alte surse de aprovizionare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...