Guvernul ungar promite să nu cedeze FMI independenţa ţării

Guvernul ungar a cumpărat spaţiu publicitar în mai multe cotidiene care au apărut marţi incluzând materiale de informare de câte o pagină cu sloganuri precum "Nu vom ceda în faţa FMI!" şi "Nu vom ceda independenţa Ungariei!", potrivit publicaţiei locale Portfolio.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 12:00
Guvernul ungar promite să nu cedeze FMI independenţa ţării

Mesajele au fost publicate cu titlul „Informaţii din partea guvernului”, urmat de sloganuri privind poziţia Cabinetului în negocierile cu FMI şi Comisia Europeană, care ar trebui, teoretic, să conducă la un acord de finanţare pentru Budapesta.

În cotidianul de afaceri Napi Gazdasag şi cotidianul Magyar Nemzet apare întrebarea „Ce vrem de la FMI?”, urmată şi de răspuns: „Respect, încredere!”.

În Nepszava, Nepszabadsag şi Metropol, un alt material publicitar prezintă poziţia guvernului asupra taxei imobiliare, „NU” fiind scris într-un cerc portocaliu.

Magyar Hírlap şi tabloidul Blikk prezintă acelaşi „NU” aplicat unei cereri a finanţatorilor internaţionali pentru reducerea alocaţiilor acordate de stat familiilor.

Biroul premierului a anunţat, joi, că s-a operat o modificare a planului de achiziţii publice, din cauza lansării unei noi camapanii media. Guvernul nu a dat informaţii suplimentare despre amendamentul aprobat foarte rapid, scrie Portfolio.

Executivul de la Budapesta a semnat luni contractul pentru campania de presă cu I.M.G. Inter Media Group. Despre companie se presupune că ar fi controlată de un apropiat al premierului Viktor Orban, Lajos Simicska, fost şef al autorităţii vamale. Inter Media primeşte 200 de milioane de forinţi (circa 700.000 de euro) pe lună pentru campania care va rula cel puţin până la 30 noiembrie.

Potrivit Portfolio, scopul campaniei guvernului este de a putea „vinde” un eventual acord cu FMI drept un succes, evidenţiind condiţiile bune obţinute după ce nu a cedat presiunilor de a reduce pensiile sau de a institui o taxă generală pe proprietăţi imobiliare. De asemenea, campania ar putea oferi premierului Orban acoperire pentru o eventuală întrerupere a negocierilor cu UE şi FMI.

Orban a afirmat în mai multe rânduri că dacă Ungaria nu încheie un acord cu FMI-UE va putea rezista şi singură, dar se va împrumuta mai scump.

Inter Media Group are, prin contract, sarcina de a transmite mesajul guvernului, întrucât executivul a fost atacat constant după ce o delegaţie FMI-UE a lăsat în iulie un document părţii ungare, comentat puternic în presa locală.

„Asta este lista cerinţelor FMI: creşterea vârstei de pensionare, reducerea pensiilor şi a sprijinului acordat familiilor, majorarea taxei pe venitul personal, tăierea unor facilităţi pentru transport, diminuarea birocraţiei, introducerea unei taxe generale bazată pe valoarea reală, reducerea cheltuielilor municipalităţilor, renunţarea la taxa aplicată băncilor şi transferuri către sectorul bancar”, afirmă premierul Orban, potrivit contractului.

Ulterior, au apărut în presă scrisori ale FMI şi Comisiei Europene către Ungaria, dezvăluind că niciuna dintre cele două instituţii nu a transmis astfel de cereri sau recomandări.

Contractul cu compania media notează că guvernul a transmis un răspuns la recomandările FMI-UE în septembrie, în care este prezentată poziţia Ungariei. Conţinutul a fost păstrat secret pentru a apăra „poziţia de negociere” a guvernului, însă publicul a fost informat ce concesii ar fi dispus executivul să facă şi ce respinge.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...