Guvernul USL şi construcţia de autostrăzi: un start ratat

Fie pentru că termenele avansate de vechea putere au fost nerealiste, fie pentru că nu s-a muncit în ritm suficient de alert, deschiderea traficului pe două tronsoane de autostradă, programată pentru sfârşitul acestei săptămâni, a fost amânată.
Economica.net - joi, 28 iun. 2012, 21:19
Guvernul USL şi construcţia de autostrăzi: un start ratat

Autostrada Bucureşti-Ploieşti nu va fi deschisă traficului la data de 30 iunie, potrivit unui anunţ făcut de ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, care a vizitat joi şantierul autostrăzii. Noul termen pentru autostrada Bucureşti-Ploieşti: 1 august.

„Într-o lună de zile sperăm să armonizăm problemele speciale de siguranţă a circulaţiei pentru că acesta este principalul motiv pentru care nu dăm drumul la circulaţie. Într-o lună de zile sperăm să putem da drumul la circulaţie, iar recepţia finală să se facă potrivit tuturor normelor tehnice”, a spus ministrul.

Pe final de mandat, fostul ministru al Transporturilor Alexandru Nazare, a spus că data de 15 mai este termenul pentru recepţia autostrăzii, din datele avansate de constructori. Ulterior, după schimbarea Guvernului, termenul a fost prelungit la 30 iunie, dar nici acesta nu a putut fi respectat.

‘Noi vedem că se lucrează. Nu înţelegem de ce nu s-a lucrat la timp, cu atât mai mult cu cât Compania Naţională de Autostrăzi a avut suficientă clemenţă faţă de acest constructor. Există zece acte adiţionale semnate, ceea ce înseamnă un act adiţional cam la cinci kilometri’, a spus actualul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Potrivit acestuia, penalităţile pentru constructori se ridică deja la 14,5 milioane de lei (valabile la 22 iunie), iar fiecatre zi de întârziere înseamnă 0,05% din valoarea lucrărilor nefinalizate. Penalizările se aplică de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut.

Autostrada Bucuresti-Ploiesti au fost împărţite în două sectoare, respectiv Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, unde lucrează asocierea Spedition UMB/Pa&Co International/Euroconstruct Trading 98.

Tronsonul Cernavodă-Medgidia

O altă porţiune de autostradă care at fi trebuit deschisă traficului, e drept, doar pe un singur fir, este tronsonul Cernavodă-Medgidia, parte a autostrăzii Bucureşti-Constanţa.

La 30 martie, pe final de mandat, fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a spus că tronsonul Cernavodă-Medgidia va fi deschis traficului, pe ambele sensuri, la 30 iunie. Asta după ce, la începutul aceleiaşi luni, directorul tehnic al consorţiului Astaldi-Max Bogl, care construieşte autostrada, spusese că, din cauza frigului, lucrările au fost întârziate iar tronsonul va deschis la 30 iunie, însă pe un singur fir.

Acum o săptămână, oficiali din Compania de Autostrăzi recunoşteau că drumul va fi deschis abia la jumătatea lunii iunie, pe un singur fir. „Noul constructor lucrează, totuşi, într-un ritm deosebit. Sunt implicate, aproximativ, 300 de utilaje, 150 de mijloace auto, într-un ritm furnicar care este evident în momentul în care intri pe şantier. Cred cu fermitate că actualul constructor îşi doreşte foarte mult să se încadreze în termene şi în vara asta să avem circulaţie Constanţa-Bucureşti pe autostradă”, a spus şeful de la Drumuri şi Poduri Constanţa. Noul termen este 10 iulie.

Totuşi, există o diferenţă faţă de autostrada Bucureşti-Ploieşti: termenul stabilit prin contract pentru Cernavodă-Medgidia este ianuarie 2013. Termenul de 30 iunie a fost avansat de constructori, care vor să termine lucrarea mai repede.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...