Guvernul va abroga actul normativ prin care se cumpărau corvete olandeze fabricate la Galaţi

Guvernul Grindeanu va emite, în şedinţa de azi, un act normativ prin care fi abrogată hotărârea Guvernului Cioloş în urma căreia România urma să cumpere patru corvete olandeze, fabricate la Galaţi, afacere de 1,6 miliarde de euro.
Economica.net - joi, 16 mart. 2017, 11:15
Guvernul va abroga actul normativ prin care se cumpărau corvete olandeze fabricate la Galaţi

„La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanţelor şi procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncţională”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1034 din 22 decembrie 2016, se abrogă”, se arată în proiectul de act normativ care va fi adoptat mâine de Guvern.

Cu mai mult timp în urmă, premierul Grindeanu declarase că HG dat de Guveenul Cioloş va fi abrogată pentru că n-ar fi fost legală.
„Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci paşii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei paşi, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de govern” a spus Grindeanu.

Guvernul Cioloş a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ”Corveta multifuncţională”.

‘Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ‘Corveta multifuncţională’ în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimata a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor’, anunţa Guvernul Cioloş.

Potrivit acestuia, în Studiul de concept pentru produsul ”Corveta multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele Forţelor Navale Române.
Construcţia şi dotarea navelor se vor realiza în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria naţională de apărare, ‘atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze’.

‘Conform procedurii specifice avute în vedere, activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale forţelor navale române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România. Iniţierea programului strategic de înzestrare ‘Corveta multifuncţională’ şi realizarea navelor în România ar reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil naţională, cât şi în spectrul mai larg, al altor companii româneşti’, se arăta în comunicatul menţionat.

Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparenta decizională în premieră în materie de achiziţii, mai adăuga comunicatul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord în disputa privind contractul colectiv de muncă, transmite DPA....
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...