Guvernul va aproba săptămâna viitoare proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti

Economica.net
11 06. 2019
hidro_tarnita_75163300

„Aş fi vrut să vă spun că mâine intră în şedinţa de Guvern proiectul Tarniţa, dar nu ştiu din ce motive nu va intra mâine, ci săptămâna viitoare. Este pe punctul de a fi aprobat ca proiect în parteneriat public-privat”, a spus ministrul.

El a subliniat că acest proiect va permite stocarea energiei produse de centralele din surse regenerabile.

„Cred că este o veste foarte bună pentru producătorii de energie din surse regenerabile, întrucât vom avea un sistem de mare capacitate de stocare, eficient, care ne va permite să creştem producţia de energie verde. Avem potenţial, dar potenţialul e foarte frumos când poţi să-l foloseşti”, a continuat Anton.

Potrivit acestuia, Elveţia a pus în funcţiune recent o astfel de capacitate, iar în Austria se construiesc patru hidrocentrale de acest gen.

În luna februarie, Anton afirmase că proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este prioritar pentru sistemul energetic naţional şi că speră ca până la sfârşitul anului în curs să fie semnat contractul de construire.

„Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect prioritar pentru România, pe care neapărat trebuie să îl realizăm. Aşteptăm ca într-o lună să scoatem documentaţia pentru parteneriatul public privat. Sper că în acest an se va semna contractul de construire a hidrocentralei prin parteneriat public privat, scopul fiind ca aceasta să fie un acumulator de energie, discutăm de energie verde. Sper să fie unul dintre primele astfel de parteneriate care se semnează. Una dintre modalităţile prin care se acumulează mari cantităţi de energie electrică este schema de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care este o chestiune obligatorie. Proiectul este prevăzut în strategia naţională de energie”, a spus ministrul.

El a adăugat că există mai multe companii interesate să participe la acest proiect.

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar urma să aibă patru grupuri de câte 250 MW, investiţia estimată se ridică la peste un miliard de euro iar lucrările ar dura 5-7 ani.