Guvernul va încasa peste 100 milioane euro anual din taxarea jocurilor de noroc online

Deşi sunt surse importante de venit la bugetul multor ţări din UE, jocurile de noroc online nu sunt încă taxate în România şi nici un guvern nu a fost în stare să rezolve această problemă până acum, când un proiect legislativ ce urmează să se supună votului în plen va introduce în legalitate zeci de operatori de jocuri de noroc online care nu plătesc taxe sau care plătesc taxe foarte mici în paradisuri fiscale, deşi facmulţi bani de pe urma jucătorilor din România.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 18:02
Guvernul va încasa peste 100 milioane euro anual din taxarea jocurilor de noroc online

Taxele colectate la stat din acest domeniu se estimeaza la aproximativ 100 mil EUR, insa este vorba si de o industriecare va crea in timp si mii de locuri de munca, datorita conditiilor deosebite pe care le ofera Romania.

Betfair de exemplu, un operator de jocuri de noroc online de marime medie, isi are o mare parte din serviciile de dezvoltare de soft localizate in Cluj. Cu o cifra de afaceri de peste 14 mil EUR in 2013 si cu peste 200 angajati, firma este pe primul loc dupa domeniul de activitate in judetul Cluj si iubitorii jocurilor de noroc din toata lumea se bucura de softuri dezvoltate in Romania. Astfel de firme si-ar reloca la noi in tara multe activitati de acest gen, insa datorita unei legislatii nefavorabile si nepredictibile cele mai mari companii de jocuride noroc online fug de tara noastra.

Bulgaria pe de alta parte, a schimbat legislatia in domeniul jocurilor de noroc online la inceputul acestui an si in prima jumatate a anului 2014, de la numai 2 operatori licentiati, statul a incasat taxe in valoare de peste 15 mil de EUR. Intretimp, numarul de operatori licentiati sau in curs de licentiere aajuns la 14. La o comparatie simpla intre Romania si Bulgaria in ceea ce priveste dinamica pietei si marimea populatiei, putem fi siguri ca statul Roman ar avea mult mai mult de castigat dupa reglementarea si taxarea jocurilor de noroconline.

In Romania, o legislatie invechita si facuta de functionari publici fara nici o expertiza in domeniul jocurilor de noroc, a blocat acest domeniu in ultimii 6 ani. Rezolvarea problemei a fost infiintarea ONJN (Oficiul National de Jocuri de Noroc) prin OUG nr 20 din 27 Martie 2013, tip de institutie pe care o regasim in toate statele membre UE si care reglementeaza sicontroleaza domeniul jocurilor de noroc.

Bazat pe modelul legislativ ale unor state cu vechime in domeniu, precum Marea Britanie , Danemarca, Belgia, Italia sau Franta, ONJN a propus modificarile necesare la OUG 77/2009 , ordonanta care reglementeaza organizarea siexploatarea jocurilor de noroc, astfel incat sa se creeze un cadru favorabil in vederea licentierii si taxarii jocurilor de noroc online, domeniu care sta blocat de mai bine de 6 ani sipe care nimeni nu a reusit sa il deblocheze pana acum.

Se propune astfel taxarea operatorilor cu 16% din venituri (mai mult cu 1% decat in Marea Britanie), si taxe anuale fixe de aproximativ 300.000 EUR pentru un operator de marimemedie, impreuna cu acordarea unor licente pe o perioada de 10 ani.

Avand in vedere piata din Romania autoritatile se asteapta la peste 10 operatori care sa aplice pentru licenta pe parcursulanului urmator si sa genereze peste 100 mil EUR in plus la bugetul de stat.

Prin intermediul modificarilor propuse, se va elimina complet piata neagra a jocurilor de noroc online si se va stopa definitiv evaziunea fiscala in acest domeniu. Operatorii nelicentiati vorfi introdusi pe o lista neagra si providerii de internet vor fi obligati ca si in celelalte tari sa blocheze adresele web astfelincat siteurile nelicentiate sa nu poata fi accesate din Romania. Totusi, avand in vedere legislatia construita pe un model European, este de asteptat ca un numar foarte mare de operatori sa intre in legalitate si sa plateasca taxe catre statul roman, iar lista neagra sa fie foarte scurta.

Pe de alta parte ONJN a inceput deja sa ia masuri impotrivaoperatorilor de jocuri de noroc online care functioneaza ilegalin Romania si unii dintre cei mai mari operatori au fost fortatisa paraseasca piata, in asteptarea unor reglementari care le vorpermite sa se licentieze si sa plateasca taxe catre bugetul de stat. Pana la infiintarea Oficiului, autoritatile s-au declarat mereu neputincioase si fara solutii fata de rezolvarea acestei probleme.

Sorin Constantinescu,expert in piata jocurilor de noroc cu o vechime de peste 20 ani in domeniu a declarat “In sfarsit ne vom putea alinia si noi cu celelalte tari din Europa in ceea cepriveste legislatia in domeniul jocurilor de noroc online. Se pare ca se va crea un cadru favorabil care sa ajute economia siin acelasi timp sa permita operatorilor sa se dezvolte. ONJN a dovedit prin propunerea modificarilor din domeniul jocurilorde noroc online ca si-a facut bine lectiile si a invatat ce era mai bun de la tari precum Marea Britanie care a reglementat sitaxat jocurile de noroc online inca de acum 10 ani. Speram ca Oficiul sa isi aplece atentia si asupra industriei landbased unde avem tot o legislatie veche si neadaptata la realitatileeconomice si sociale actuale.”

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Guvernul declanșează exproprieri de peste cinci milioane de lei pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu
Autostrada Sibiu – Pitești: Guvernul declanșează exproprieri de peste cinci milioane de lei pentru secțiunea 2 ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a lansat luni în dezbatere un proiect pentru aprobarea exproprierii a 740 de imobile de pe traseul secțiunii 2 Boița - Cornetu din Autostrada......
Ministrul Energiei spune răspicat că prosumatorii nu vor plăti taxă pentru energia produsă pentru autoconsum. Cum explică situația creată
Ministrul Energiei spune răspicat că prosumatorii nu vor plăti taxă pentru energia produsă pentru autoconsum. Cum explică ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat azi că nu se va impune nicio taxă, nici acum și nici pe viitor, prosumatorilor ...
Peste o treime dintre români nu vor călători de Crăciun. 76% susţin că au bani pentru toate cadourile – studiu
Peste o treime dintre români nu vor călători de Crăciun. 76% susţin că au bani pentru toate cadourile – studiu
Peste o treime dintre români (36%) afirmă că nu vor călători de Crăciun, în timp ce 76% susţin că se vor încadra ...
ACAROM: Piața auto românească a crescut cu  6,9% după primele 11 luni din 2022
ACAROM: Piața auto românească a crescut cu 6,9% după primele 11 luni din 2022
Raportul ACAROM cu privire la înmatriculările de autoturisme din România în primele 11 luni ale anului arată o creștere ...