1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Guvernul va putea influenţa negativ acţionarii privaţi ai Romgaz, după listarea la Bursă

Guvernul român va continua să aibă o influenţă semnificativă asupra Romgaz după listarea la bursă, ceea ce ar putea afecta interesele celorlalţi investitori ai companiei, potrivit prospectului de listare la bursă a Romgaz.

20 oct, 2013 | ECONOMICA.net

'Guvernul Romaniei va continua să aibă o influenţă semnificativă asupra Societăţii (Romgaz - n.r.) ulterior Ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia să nu corespundă intereselor celorlalţi acţionari ai Societăţii', se arată în prospect.

După listarea la bursă, Guvernul va deţine 70% din acţiunile producătorului de gaze.

'Ca urmare, Guvernul va putea exercita o influenţă semnificativă asupra aspectelor care necesită aprobarea acţionarilor, inclusiv cu privire la alegerea administratorilor, strategia de afaceri, distribuirea de dividende şi tranzacţiile semnificative, inclusiv conversia datoriilor în acţiuni şi achiziţii ale participaţiilor la alte entităţi, şi este posibil ca anumite decizii să reflecte politica Guvernului. Respectarea acestor decizii ar putea duce la cheltuieli semnificative de capital sau ar putea întârzia, amâna sau împiedica o modificare a controlului, ar putea împiedica o fuziune, o consolidare, o preluare sau alte aranjamente de afaceri. Experienţa anterioară a arătat posibilitatea intervenţiei majore a Guvernului în societăţi cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv în cazul Romgaz', se mai precizează în prospect.

Autorii documentului amintesc de o decizie a Guvernului din 2010 prin care Romgaz a virat la bugetul de stat 400 de milioane de lei sub formă de donaţie, măsură contestată în instanţă de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar.

La fel, Guvernul a aprobat achiziţia de către Romgaz a termocentralei Iernut pentru a şterge o datorie către Romgaz a fostului proprietar al Iernut, respectiv Electrocentrale Bucureşti, şi ar putea să facă acelaşi lucru şi cu ceilalţi datornici ai Romgaz, se mai arată în prospect.

Potrivit documentului, astfel de conversii ar putea implica serioase riscuri investiţionale.

'Diferenţele dintre interesul Guvernului şi ale celorlalţi acţionari ai companiei ar putea duce la apariţia unor conflicte şi ar putea limita abilitatea companiei de a-şi implementa a strategia de afaceri, fapt care ar putea afecta negativ semnificativ activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele societăţii', au adăugat autorii documentului.

Oferta publică iniţială de listare a 10% din Romgaz se va derula în perioada 21-31 octombrie, iar intervalul de preţ este 24-32 lei pe acţiune.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO