Guvernul va suporta 41% din salariile oamenilor reangajați de companii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a afirmat joi că atenţia şi fondurile sunt îndreptate către măsura de sprijin constând în acoperirea unei părţi din costul salarial pentru angajaţii care revin în activitate, în cuantum cel mai probabil de 41,5% din salariul brut. Un proiect de act normativ în acest sens se discută azi în Guvern.
Economica.net - joi, 28 mai 2020, 10:52
Guvernul va suporta 41% din salariile oamenilor reangajați de companii

„Ne îndreptăm atenţia şi fondurile către măsura de sprijin constând în acoperirea unei părţi din costul salarial pentru angajaţii care revin în activitate. Această măsură se adresează celor care au fost în şomaj tehnic şi intră în perioada activă, adică măsura suspendării temporare a contractelor lor de muncă se ridică, iar angajatorul reprezintă vehiculul pentru noi prin care angajatorul va depune cerere de a primi sprijini în cuantum cel mai probabil de 41,5%, dar ştiţi că eu personal cred că mai este loc de discuţie, în sensul de a creşte această sumă”, a declarat Violeta Alexandru, în cadrul videoconferinţei „VorbIMM despre: restartarea şi flexibilizarea forţei de muncă”, citată de Agerpres.

Ministrul Muncii a subliniat că perioada pe care o are în vedere pentru acest sprijin este de trei luni, decizia legată de aceasta fiind „validată” de reacţiile pe care le-a avut din mediul de afaceri, inclusiv de la sindicate.

Proeict de act normativ dezbătut azi în Guvern

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri active de sprijin în acest sens.

Proiectul de act normativ reglementează, printre altele, acordarea unor măsuri active de sprijin pentru angajaţi şi angajatori.

„Începând cu data de 1 iunie 2020, angajaţii care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 59/2020 şi cărora le sunt menţinute raporturile de muncă ulterior reluării activităţii de către angajatori, beneficiază, pentru o perioada de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părţi din salariu, reprezentând 45% din salariul de baza brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020”, se prevede în proiectul de OUG.

De asemenea, se menţionează în proiect, angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de 6 luni după împlinirea termenului de 3 luni.

În proiect se mai propune ca: „Prin excepţie de la prevederile articolului 85 alineat (1) din Legea 76/2006 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu norma întreagă, persoane în vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alerta instituite, înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceasta categorie, o sumă de 2.500 lei”.

Totodată, „angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei”. 

În proiect se menţionează că angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...