Guvernul vrea mai mulţi bani pe acţiunile Electrica Muntenia Sud ce vor fi vândute către Enel

Guvernul a ridicat preţul la care Electrica va vinde Enel câte 13,57% din acţiunile deţinute la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, de la 107,075 euro/acţiune la 124,60 euro/acţiune, dorind acum să încaseze peste 521 milioane euro, cu 73 milioane euro mai mult decât calcula iniţial.
Economica.net - mar, 27 nov. 2012, 15:26
Guvernul vrea mai mulţi bani pe acţiunile Electrica Muntenia Sud ce vor fi vândute către Enel

O hotărâre adoptată marţi de Executiv stabileşte că acţiunile pe care Electrica are dreptul să le vândă către Enel, în baza contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), vor fi cedate la un preţ de 124,60 euro/acţiune, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Electrica vinde 3.683.736 acțiuni deţinute la Enel Distribuție Muntenia şi 502.328 acțiuni la Enel Energie Muntenia, reprezentând 13,57% din totalul acţiunilor deţinute de stat la cele două societăţi.

În urmă cu două săptămâni, aceeaşi sursă afirma că aceste acţiuni vor fi vândute la un preţ unitar de 107,075 euro. Preţul era anunţat atunci după o discuţie pe această temă în şedinţa de guvern.

Conform noului anunţ al Guvernului, preţul total de vânzare a acţiunilor se ridică la 521,5 milioane euro.

În urmă cu două săptămâni, suma de încasat era estimată la 448,2 milioane euro, bazată atunci pe un preţ mai mic pe acţiune.

Şi în urmă cu două săptămâni, ca şi acum, Guvernul a anunţat că valorile sunt incluse în raportul firmei de consultanţă KPMG.

Electrica mai deţine câte 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, din care câte un pachet de 10% este rezervat angajaţilor Electrica.

Electrica Muntenia Sud a fost preluată de Enel printr-o tranzacţie finalizată în 2008 şi divizată în două companii, pe tipuri de activitate.

Conform contractului de privatizare încheiat cu Enel în 2007, Electrica are opţiunea de vinde către grupul italian, iar investitorul are obligaţia să cumpere, pachetele de câte 13,57% din acţiunile celor două companii care înglobează activele şi operaţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

În ultimii doi ani, Electrica nu a activat această clauză de vânzare a acţiunilor.

Prin vânzarea a 50% din acţiunile EMS, grupul italian Enel a plătit direct statul român 394,8 milioane euro. Tranzacţia a presupus însă ca investitorul italian să ajungă la o participaţie de 64,4%, printr-o majorare de capital de 425 milioane euro. Enel a achiziţionat astfel 9.565.473 acţiuni ordinare, fiecare cu o valoare nominală de 10 lei, şi a subscris pentru alte 10.301.278 acţiuni nominative ordinare dematerializate, tot cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

La sfârşitul anului 2009, preţul a fost ajustat în sus cu 38 de milioane euro, suma plătită statului urcând astfel la 432,9 milioane euro.

Într-un raport prezentat în vara anului trecut, Enel Investment Holding estima că pachetul de 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia (incluzând astfel şi acţiunile rezervate angajaţilor Electrica) are o valoare de 330 milioane euro, în urcare de la 272 milioane euro la 31 decembrie 2010.

În cazul Enel Energie Muntenia, participaţia de 23,57% deţinută încă de Electrica era evaluată de grupul iutalian la 58 milioane euro, faţă de 48 milioane euro în decembrie 2010.

Enel Energie Muntenia şi Enel Distribuţie Muntenia alimentează cu energie municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...