Guvernul vrea să aloce 180 de milioane de euro din bani europeni despăgubirilor de mediu datorate Petrom

Comisia Europeană a aprobat de principiu acordarea unei sume de 180 de milioane de euro pentru decontaminarea siturilor poluate istoric, pentru care statul român trebuie să acorde despăgubiri companiei Petrom, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 15:49
Guvernul vrea să aloce 180 de milioane de euro din bani europeni despăgubirilor de mediu datorate Petrom

Textul ordonanţei precizează că, la articolul 22 din Legea nr. 555/2004 privind privatizarea Petrom, se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ‘ Sumele necesare pentru plata de către vânzător a despăgubirilor prevăzute în contractul de privatizare pot fi asigurate şi de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice din fonduri externe nerambursabile, în condiţiile legii’.

În prezent, sumele necesare pentru plata despăgubirilor prevăzute în contractul de privatizare al Petrom sunt asigurate de Ministerul Finanţelor Publice din veniturile încasate de instituţii publice în procesul de privatizare, din vânzarea de acţiuni deţinute de stat la societăţi comerciale şi din dividende, explică reprezentanţii Finanţelor în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Prin legea de privatizare a Petrom, statul s-a angajat ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării privatizării, respectiv începând cu 14 decembrie 2004, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, conform termenilor şi condiţiilor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul (art. 18 alin. 1).

În plus, timp de 30 de ani de la data finalizării, să despăgubească, în totalitate, compania pentru orice pretenţii în legătură cu abandonarea şi scoaterea din funcţiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care aşteaptă să fie abandonate, la data semnării sau finalizării, după caz, în conformitate cu temenii şi condiţiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul (art. 18 alin. 2).

‘În urma discuţiilor purtate la nivelul Comisiei Europene, prin scrisoarea CE înregistrată la MMSC cu nr. 53305/RP/09.04.2013, s-a pronunţat admisibilitatea de principiu a solicitării de asistenţă pentru proiectul major ‘Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I şi finanţarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, Axa prioritară 2 ‘Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric’, Domeniul Major de Intevenţie 2 ‘Reabilitarea zonelor poluate istoric’, potrivit notei de fundamentare.

Intervenţiile al căror beneficiar este Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice vor viza decontaminarea a aproximativ 50 de situri poluate istoric aferente facilităţilor, precum şi a unui număr de aproximativ 850 de amplasamente aferente sondelor, conform prevederilor contractului de privatizare Petrom, valoarea aplicaţiei de finanţare admisă de principiu de către Comisia Europeană ridicându-se la 180 de milioane euro, mai spun reprezentanţii ministerului.

În conformitate cu prevederile art. 20 alin. (1) şi (6) din Legea nr. 555/2004, mecanismul de asigurare a sumelor destinate despăgubirilor este de tip revolving, astfel ‘Din veniturile virate de vânzător din vânzarea acţiunilor societăţii Ministerul Finanţelor Publice va reţine echivalentul în lei al sumei de 50 milioane euro într-un cont distinct al Trezoreriei Statului’. Gestionarea contului distinct al Trezoreriei Statului, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării, se va asigura de către Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (actualul MMSC).

‘Având în vedere demersurile realizate de către MMSC pentru plata despăgubirilor de mediu din fonduri externe nerambursabile şi acordul de principiu al Comisiei Europene pentru plata acestor fonduri, se impune completarea alin. (1) al art. 22 din Legea nr. 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului ‘Petrom’ S.A., precizându-se astfel noua sursă de finanţare identificată’, se mai arată în documentul explicativ.

În septembrie 2011, ministrul de atunci al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că statul trebuie să plătească 400 de milioane de euro pentru lucrările de decontaminare care vor fi realizate pe platforma rafinăriei Arpechim, deţinută de Petrom, în condiţiile în care contractul de privatizare a Petrom prevede faptul că statul va suporta cheltuielile legate de poluarea istorică. ‘Din datele pe care le avem acum, acest lucru înseamnă peste 400 de milioane de euro’, a spus Borbely.

În aprilie 2012, OMV a anunţat că, în calitate de cumpărător al Petrom, s-a adresat Curţii de Arbitraj de la Paris, la sfârşitul anului 2011, în vederea obţinerii unei interpretări obiective a două solicitări adresate statului român, privind rambursarea a circa 21 milioane euro (91,68 milioane lei), sumă cheltuită pentru activităţi de decontaminare.

Tot în aprilie 2012, Ionuţ Georgescu, şeful Departamentului de Gestionare a Deşeurilor şi Substanţelor Periculoase din Ministerul Mediului şi Pădurilor, declara că suma totală pe care România ar trebuie să o cheltuiască în următorii 25 de ani pentru decontaminarea istorică a siturilor s-ar putea ridica la 20 de miliarde de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...