Acciza de 7 eurocenţi se va aplica doar la benzină, se amână cu 3 luni la motorină

Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină şi să amâne introducerea acestei taxe la motorină pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii, a anunţat premierul Victor Ponta.
Economica.net - lun, 09 dec. 2013, 14:13
Acciza de 7 eurocenţi se va aplica doar la benzină, se amână cu 3 luni la motorină

Ponta a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, este la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări şi cu Fondul Monetar Internaţional.

Premierul a făcut aceste declaraţii în holul Băncii Naţionale după o întâlnire cu guvernatorul Isărescu ce a durat mai bine de o oră. În prealabil, cei doi au ţinut discursuri în cadrul unui eveniment derulat la BNR.

El a precizat totodată că i-a informat atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre această soluţie şi a explicat că pentru cele trei luni de amânare nu este necesar să fie redeschisă Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenţi acestei perioade.

„Am discutat şi week-end şi astăzi Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumită misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 cenţi să o aplicăm doar la benzină – benzina în România, ca preţ, este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană şi oricum nu afectează creşterea cu 7 cenţi economia în ansamblu- iar la motorină să amânăm, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, în aşa fel încât efectul asupra preţurilor bunurilor de consum să nu fie imediat, în aceste trei luni urmând să găsim soluţii dacă putem în continuare, doar pentru motorină, să avem un regim fiscal special”, a spus Ponta.

Mediul de afaceri a acuzat că introducerea accizei speciale de 7 eurocenţi va afecta negativ economia. Transportatorii au intrat astăzi în grevă solicitând guvernului să nu introducă acest nou bir. De asemenea, de la 1 ianuarie va fi majorat şi nivelul general al accizelor printr-o nouă metodă de calcul, ce nu mai ţine cont de cursul de schimb, favorabil consumatorilor în acest an, ci de rata medie a inflaţiei.

Totodată, guvernul va introduce şi un impozit de 1,5% pe valoarea contabilă a construcţiilor speciale.

Ponta despre acciza pe carburant: Dacă aş putea, nu aş introduce-o deloc

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că l-a informat pe preşedintele Traian Băsescu asupra intenţiei Executivului de a amâna introducerea accizei pe carburant şi că, dacă economia ar permite, ar renunţa la această măsură.

‘Eu l-am informat pe preşedinte şi sunt convins că în felul acesta putem să vedem toate efectele. Să vă spun cinstit: dacă pot să nu o introduc (acciza pe carburant n.r.) deloc, n-aş introduce-o deloc’, a spus primul ministru, luni, la sediul BNR.

Întrebat cum a primit propunerea preşedintelui de a amâna introducerea accizei pe carburant până la 1 iulie 2014, premierul a replicat: ‘Când nu ai nicio grijă să faci plăţile de zi cu zi, poţi să propui orice’.

El a spus că nu are în vedere reducerea bugetului Ministerului Dezvoltării, aşa cum a sugerat şeful statului subliniind că banii sunt destinaţi şcolilor, spitalelor, drumurilor judeţene şi locale, canalizării.

‘Ministerul Dezvoltării nu cheltuie niciun ban, decât pe salarii. Banii puşi acolo sunt pentru şcoli, spitale, judeţene şi locale, drumuri judeţene şi locale, canalizări (…) Atunci când era doamna Udrea ministru, în 2010-2011, erau chiar mai mulţi (n.r. bani)”, a adăugat Victor Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...