Legea care va aduce scandalul în bloc: Vecinii vor vota dacă te vei încălzi cu centrală sau la comun

Planul naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice prevede că, în scurt timp, asociaţiile de proprietari de la bloc vor trebui să opteze, prin lege, între centralele individuale de apartament şi sistemul centralizat de termoficare. Ambele, în acelaşi bloc, nu vor mai fi posibile. 
Economica.net - Dum, 21 sept. 2014, 21:38
Legea care va aduce scandalul în bloc: Vecinii vor vota dacă te vei încălzi cu centrală sau la comun

Guvernul are în plan modificarea legii actuale care permite existenţa în comun a ambelor sisteme de încălzirea a unui bloc de locuinţe, centralizat sau individual. Potrivit Planului naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, publicat de Departamentul pentru Energie, „este de aşteptat să apară schimbări de reglementare care să-i constrângă pe toţi consumatorii dintr-o clădire să opteze pentru una dintre cele două variante: fie să folosească propriile centrale de încălzire de apartament pe gaze, fie să fie toţi conectaţia la sistemul centralizat de termoficare”, se arată în documentul guvernamental.

Formularea fiind ambiguă şi lăsându-se să se înţeleagă că toate asociaţiile de locatari din România vor trebui să opteze pentru una dintre cele două variante, inclusiv cele în care termoficarea este asigurată şi într-un fel, şi în altul, am cerut lămuriri de la preşedintele Agenţiei de Reglementare în Energie, Nicolae Havrileţ. Acesta spune că are cunoştinţă de o asemenea iniţiativă din partea autorităţilor de stat în că din vremea ministrul Blaga. Spune însă că reglementarea poate fi facută doar printr-o lege şi se poate face dar pentru condominium-urile noi, nu retroactiv. “Ar fi firesc să se legifereze optarea fiecărei asociaţii de proprietari din fiecare bloc pentru o singură soluţie de termoficare. Aşa se întâmplă în toată Europa, aşa ar fi normal să se întâmple şi la noi. Nu se poate însă decât de acum înainte, decât la blocurile ce s evor constitui după ce apare legea. Este exclus să se aplice la blocurile vechi, unde există ambele variante. Nu poţi obliga un om să renunţe la o centrală şi să se rebranşeze”, arată Havrileţ. Potrivit acestuia, iniţiatorul unui astfel de proiect de lege poate şi Ministerul  Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sau Ministerul de Interne.

Populaţia se debranşează masiv de la sistemul centralizat de încălzire şi apelează tot mai mult la producerea energiei termice în centrale pe gaz sau în sobă, se mai arată în Planul naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice.

La 31 mai 2014, 1,3 milioane de apartamente mai erau legate la sistemul centralizat de încălzire, din care jumătate în Bucureşti. 93% dintre acestea sunt în mediul urban. La sfârşitul lui 2011, numărul de apartamente racordate la SACET era de 1,48 milioane iar în 2007, acesta era de 1,65 milioane. Practic, în ultimii şapte ani, peste 300.000 de apartamente au părăsit sistemul centralizat pentru cel ce presupune o centrală proprie, de obicei pe gaz. În această perioadă, au existat şi 28.000 de rebranşări.

Printre motivele găsite de Guvern ale acestei debranşări masive se numără nemulţumirea locatarilor dată de inexactitatea măsurării individuale a consumului. Astfel, cu cât  într-un bloc există un  număr mai mare de centrale de apartament, cu atât preţul termoficării pentru cei rămaşi în sistemul centralizat creşte.

Ce nu spune Guvernul este că un alt avantaj important al centralei individuale este planificarea consumului: fiecare alege căt şi cum să consume gaze. Spre deosebire, sistemul centralizat decide în numele tău care să fie temperatura din apartament şi câte luni să plăteşti agentul termic.

În acest moment, sistemul centralizat de termoficare din majoritatea ţării, produce pierderi, din care, o bună parte sunt transferate în facturile către proprietari.

România are peste 8 milioane de locuinţe şi o rată a proprietarilor printre cele mai mari din lume, circa 95%.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...