Guvernul vrea să dezvolte infrastructura rutieră, feroviară şi fluvială a fabricii Ford Craiova

Economica.net
16 07. 2012
ford_fabrica_craiova_93974100_72691400_56367100

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, luni, cu vicepreşedintele Ford Europa, Wolfgang Schneider, şi preşedintele Ford România, Jan Gijsen, la întâlnire fiind prezenţi şi ministrul Transporturilor, primarul municipiului Craiova şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

„Discuţiile au vizat identificarea de soluţii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, feroviar şi fluvial a fabricii Ford de la Craiova, principalele proiecte în derulare fiind finalizarea centurii municipiului Craiova şi dezvoltarea legăturii rutiere Craiova-Piteşti”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Ponta a apreciat că prezenţa Ford în România este foarte importantă atât pentru economia României, cât şi pentru comunitatea locală, asigurându-i pe reprezentanţii companiei că se pot baza pe sprijinul autorităţilor atât la nivel local, cât şi naţional.

Reprezentanţii Ford l-au invitat pe şeful Guvernului să viziteze fabrica de la Craiova.

În urmă cu două luni, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că Ford ar putea „rămâne o amintire” dacă autorităţile vor penaliza compania fără să îşi îndeplinească şi obligaţiile, respectiv realizarea infrastructurii necesare exportului.

Potrivit acestuia, o serie de angajamente ale părţii române, care au fost asumate de către Primăria Craiova, nu au fost realizate, printre acestea numărându-se un drum expres care să lege Craiova de sistemul de autostrăzi al Coridorului 4 paneuropean şi un drum expres către unul dintre porturile dunărene, fluviul urmând să fie utilizat pentru transportul autoturismelor Ford.

Grupul american a preluat în 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, iar conform contractului de privatizare avea obligaţia să realizeze până la 19 martie 2012 investiţii tehnologice şi de mediu de 675 milioane euro şi un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unităţi.

Ford şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului au încheiat în luna martie un act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova, potrivit căruia constructorul auto va produce un număr de maşini mult mai redus faţă de cel asumat, va plăti penalităţi şi va renunţa la un ajutor de stat pentru formarea profesională a angajaţilor.