Guvernul vrea să „flexibilizeze” regula de cumpărare a energiei doar pe OPCOM pentru firme private

Regula ca toate tranzacţiile de achiziţionare a energiei să fie derulate pe OPCOM ar putea fi "flexibilizată" în favoarea firmelor private, care nu pot obţine finanţare bancară în lipsa unui contract de furnizare, interdicţia fiind menţinută doar pentru companii de stat, potrivit premierului Ponta.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 09:10
Guvernul vrea să

El a arătat, în discursul susţinut la o conferinţă pe teme energetice, că Guvernul a impus ca absolut toate tranzacţiile să fie derulate pe bursa de profil OPCOM, pentru a împiedica încheierea unor noi contracte bilaterale de către companiile de stat cu „băieţii deştepţi”, dar că investitorii privaţi au atenţionat că această reglementare rigidă îi împiedică să efectueze anumite investiţii şi să obţină finanţare bancară în lipsa contractului de furnizare a energiei.

Premierul a explicat astfel că, obligând toate firmele private să cumpere energie electrică doar de pe OPCOM, s-ar bloca anumite investiţii, iar varianta analizată în prezent de Guvern este de a exista o diferenţiere între societăţile de stat şi cele private.

El a arătat că, de principiu, este de acord cu „flexibilizarea” acestei reguli pentru investiţiile şi firmele private, nu pentru companiile de stat, fără ca această procedură să însemne un nou eventual sprijin pentru „băieţii deştepţi”.

„Din punctul de vedere al Guvernului, este extrem de important ca acele lucruri care trebuie îndreptate în zona legislativă să convină şi să fie sprijinite tocmai de dumneavoastră, care vă împiedicaţi de legile rele. O anumită prevedere din lege referitoare la posiblitatea de achiziţie a energiei doar pe OPCOM noi am gândit-o corect, pentru a preîntâmpina pe viitor ceea ce România a avut ca problemă primordială în ultimii ani-contractele bilaterale dezavantajoase pentru companiile de stat. Am pus o barieră, dar o barieră atât de strictă încât şi investitorii privaţi se lovesc uneori de ea şi mi s-a explicat că, uneori, o prevedere atât de rigidă împiedică tocmai desfăşurarea unor investiţii private. Din punctul de vedere al Guvernului, există disponibilitatea totală de a discuta şi avem nevoie ca acele modificări să fie susţinute de dumneavoastră, e foarte important să fim parteneri în acest efort”, a spus Ponta oamenilor de afaceri prezenţi la conferinţă.

La final, premierul a cerut acordul organizatorilor de a lua de pe masă un pix cu bec interior, spunând că nu ştie dacă poate pleca cu acest pix „ca domnul Sarkozy” fără să fie prezentat la toate televiziunile.

În negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul şi-a luat angajamentul de a vinde pe bursa de profil OPCOM cantitatea de electricitate devenită disponibilă în urma renegocierii sau rezilierii contractelor bilaterale.

Angajamentul a fost asumat după ce, la 20 iunie, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la solicitarea Consiliului de Administraţie, care şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.

Anul trecut, Hidroelectrica a livrat „băieţilor deştepţi” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ''următoarea Ucraină'', transmite EFE....
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste 800.000 de euro
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste ...
Kinetic Sport & Medicine, parte a reţelei private de sănătate Regina Maria, va investi peste 800.000 de euro în deschiderea ...
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
După rezultate financiare anuale record, conducerea a confirmat că ia în considerare vânzarea unor active pe segmentul ...
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut peste 50 de miliarde de euro
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut ...
Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică în 2022 la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 ...