Guvernul vrea să îngheţe preţul la gaze, în următorii doi ani. Vom negocia cu UE un nou calendar

Păstrarea actualului calendar de liberalizare a preţurilor la gazele naturale ar conduce la o scumpire cu 60%, în următorii doi ani, a gazelor din producţia internă livrate populaţiei, se arată într-un document al Departamentului pentru Energie. Autorităţile vor să negocieze însă un nou calendar, prin care preţul gazelor va fi îngheţat până în 2016, iar perioada de reglementare a preţurilor va fi extinsă.
Mihai Nicuţ - lun, 01 sept. 2014, 12:59
Guvernul vrea să îngheţe preţul la gaze, în următorii doi ani. Vom negocia cu UE un nou calendar

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, intenţionează să prelungească însă calendarul de liberalizare a preţurilor, păstrând acelaşi preţ pentru următorii doi ani, (măsură despre care ECONOMICA.NET a scris în premieră aici), pe motiv că preţurile au crescut deja, că salariul mediu a scăzut, şi că preţurile la gazele naturale din import sunt în scădere. Departamentul pentru Energie a pus deja în dezbatere publică un document prin care persoanele interesate sunt invitate să-şi spună punctul de vedere asupra prelungirii calendarului de liberalizare.

“Având în vedere discrepanţa înregistrata în perioada decembrie 2012 – iulie 2014 între evoluţia salariului nominal mediu net lunar şi evoluţia preţului gazelor naturale la consumatorul final, credeţi că termenul de eliminare a preţului reglementat la gazele naturale din producţia internă ar trebui prelungit de la data de 31 decembrie 2018 până la data de 1 iulie 2021 pentru consumatorii casnici? Totodată, consideraţi că preţul reglementat la gazele naturale din producţia internă ar trebui să rămână nemodificat (la valoarea actuala) până la data de 1 iulie 2016 pentru consumatorii casnici?” se arată în dezbaterea publică.

Puteţi vedea ataşat documentul pus în dezbatere publică

Departamentul pentru Energie spune că, potrivit actualului calendar de liberalizare, “prin decizii ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, au fost ajustate tarifele de transport (103,75% crestere), înmagazinare (54,79% crestere), distribuţie (35,43% crestere) în ultimii aproximativ doi ani”.

Săptămâna trecută, Răzvan Nicolescu a declarat că majorarea de preţ de la 1 octombrie, de 3%, conform calendarului actual, nu va mai avea loc. „Există însă şi o divergenţă majoră cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusă interdicţie privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcţiei Generale Energie în soluţionarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca până la soluţionarea acestei situaţii, statul român îşi rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populaţie. În consecinţă, intenţionăm să nu punem în aplicare creşterea preţului la gazul domestic, agreată de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent”, a declarat Nicolescu, într-un comunicat de presă.

Principalele companii vizate de o amânare a creşterii preţurilor, sau chiar o diminuare a scumpirilor, vor fi Romgaz şi Petrom, cele două companii care asigură aproape toată producţia domestică de gaze naturale.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi, Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern, dar cantităţile importate au tot scăzut în ultimii ani, din cauza scăderii consumului.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...