Guvernul vrea să interzică exportul de buşteni, cherestea şi lemn de foc până la 31 august 2015 – proiect

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor vrea să interzică exportul de buşteni, cherestea şi lemn de foc până în data de 31 august 2015, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul instituţiei.
Economica.net - sâm, 16 mai 2015, 11:09
Guvernul vrea să interzică exportul de buşteni, cherestea şi lemn de foc până la 31 august 2015 - proiect

‘Prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015’, se precizează în nota de fundamentare a Ordonanţei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat sâmbătă că supune dezbaterii publice două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum şi suspendarea temporară a acestora.

‘Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului. Stoparea tăierilor ilegale vizează interesul public, constituind situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată’, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Proiectele de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern. Unul dintre proiecte vizează suspendarea exportului de material lemnos, iar al doilea stabilirea unor măsuri pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de material lemnos.

Licenţă specifică pentru fiecare export de lemn – proiect al Ministerului Mediului

Exporturile intra-comunitare de materiale lemnoase vor trebui însoţite de o licenţă de supraveghere în scop statistic, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Guvern, privind stabilirea unor măsuri pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase, postat pe site-ul Ministerului Mediului, apelor şi Pădurilor.

‘În vederea monitorizării exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestele şi lemn de foc încadrate la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407 şi care sunt condiţionate de prezentarea avizului de însoţire a materialelor lemnoase, se instituie licenţa de supraveghere în scop statistic. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de Licenţă’, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit documentului, licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare, scrie Agerpres.

‘Procedura de emitere, documentaţia aferentă, atribuţiile autorităţilor implicate în procesul de licenţiere a materialelor lemnoase care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă şi modelul licenţei se aprobă prin ordin comun al Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Finanţelor Publice în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă’, se mai arată în document.

Licenţa va fi emisă de către Institutul Naţional de Statistică, cu avizul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, pentru operaţiunile de export şi livrările intra-comunitare.

Constatarea şi controlul îndeplinirii condiţiilor instituite de prezentul act normativ se realizează de către personalul împuternicit al Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, se mai arată în documentul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
INS: Creştere cu 25,3% a numărului autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, la zece luni
INS: Creştere cu 25,3% a numărului autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, la zece luni
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale s-a majorat cu 25,3%, în primele zece luni ale anului, ...
Omenirea se pregăteşte pentru o nouă pandemie – OMS: Acord pentru lansarea negocierilor pentru un tratat internaţional care să prevină şi să combată viitoarele pandemii „care vor veni cu siguranţă”
Omenirea se pregăteşte pentru o nouă pandemie – OMS: Acord pentru lansarea negocierilor pentru un tratat internaţional ...
Membrii OMS au convenit duminică să lanseze negocieri pentru a crea un instrument internaţional care să prevină şi ...
Testele PCR rămân valabile pentru detectarea variantei Omicron a coronavirusului. Semn de întrebare asupra celorlalte teste – OMS
Testele PCR rămân valabile pentru detectarea variantei Omicron a coronavirusului. Semn de întrebare asupra celorlalte ...
Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 şi sunt în ...