Guvernul vrea să schimbe contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud cu Enel, după procesul pierdut

Departamentul pentru Energie vrea să încheie un act adiţional la contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, prin care se prevede că disputele vor fi soluţionate de un tribunal arbitral format din trei membri, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Departamentul pentru Energie.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 12:14
Guvernul vrea să schimbe contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud cu Enel, după procesul pierdut

‘Se aprobă încheierea unui act adiţional la contractul de privatizare a societăţii comerciale Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ‘Electrica Muntenia Sud’ – S.A., denumită în continuare ‘Electrica Muntenia Sud’ – S.A., între societatea comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ‘Electrica’ – S.A., denumită în continuare ‘Electrica’ – S.A., în calitate de vânzător, şi Enel Investment Holding B.V. Olanda în calitate de cumpărător şi Enel S.p.A., în calitate de garant, având ca obiect modificarea clauzei 28.3, din contractul de privatizare, în sensul că disputele izvorând din sau în legătură cu acest contract vor fi soluţionate de un tribunal arbitral alcătuit din 3 arbitri, desemnaţi după cum urmează: cumpărătorul şi vânzătorul vor numi fiecare câte un arbitru, iar cei doi arbitri astfel desemnaţi îl vor numi pe cel de-al treilea arbitru’, se arată în proiectul de act normativ.

Reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor Electrica vor aproba încheierea acestui act adiţional şi vor desemna o persoană împuternicită să-l semneze în numele Electrica.

Actul adiţional se va semna în termen de şapte zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, se mai arată în proiect.

În prezent, contractul de privatizare prevede că disputele sunt soluţionate de un singur arbitru.

‘În situaţia în care clauza compromisorie ar fi modificată în sensul majorării numărului de arbitri, atunci unul dintre aceştia va fi desemnat de partea română. În această situaţie, acesta, în calitate de arbitru, va putea să fundamenteze poziţia sa şi să o susţină în faţa celorlalţi doi arbitri. Altfel spus, componenţa majorată a tribunalului arbitral oferă părţii române şansa ca pretenţiile sale să poată fi susţinute/analizate chiar de un arbitru, fapt care, în opinia noastră, asigură o mai bună protecţie a drepturilor instituţiilor publice sau ale societăţilor la care statul român este acţionar în cadrul unor dispute izvorâte din contractele de privatizare’, se arată în nota de fundamentare.

Iniţiatorii proiectului precizează că Electrica a pierdut deja un proces la Curtea de Arbitraj de la Paris.

‘Având în vedere că deja una dintre cauzele deferite tribunalului arbitral de la Paris, în cadrul căruia a fost desemnat un arbitru unic, a fost deja pierdută de societatea comercială de Distribuţie a Energiei Electrice ‘Electrica’ S.A. şi pentru a evita astfel de situaţii se impune adoptarea de măsuri urgente care să asigure o mai bună protecţie a drepturilor instituţiilor publice sau ale societăţilor la care statul român este acţionar unic sau majoritar în cadrul unor dispute izvorâte din contractele de privatizare’, se precizează în nota explicativă.

Electrica a solicitat plata unor penalităţi de aproape un miliard de euro de la Enel pentru nerespectarea prevederilor din contractele de privatizare a filialelor Electrica achiziţionate de compania italiană, dar şi pentru neplata dividendelor aferente anilor 2007 şi 2008, potrivit notei de fundamentare.

În document se arată că Electrica a trimis către Enel două notificări pentru plata penalităţilor, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor din contractele de privatizare.

‘Situaţia sintetică a litigiilor promovate până în prezent de societatea comercială de Distribuţie a Energiei Electrice ‘Electrica’ SA în contradictoriu cu Enel Investment Holding BV şi garantul Enel S.p.A. reiese din rapoartele elaborate de Electrica la data de 30.06.2013 asupra modului de derulare a clauzelor din contractele de privatizare încheiate de către Electrica, în calitate de Vânzător, pentru filialele privatizate, din care a rezultat transmiterea de către Electrica către Enel a două notificări de plată penalităţi, astfel: Notificarea cu nr. 9900/1988/28.01.2013 a fost transmisă către Enel pentru plata penalităţi în valoare de 118.458.817,63 euro; Notificare de plată penalităţi cu nr. 9900/8309/03.04.2013 prin care EIH a fost solicitat să achite suma de 715.752.905,74 euro’.

În plus, Electrica a cerut celor de la Enel despăgubiri constând în dividendele aferente anilor 2007 şi 2008, precum şi a dobânzilor contractuale aferente acestora, în valoare totală de 378.609.380,6 lei.

‘Cererea de arbitraj a fost transmisă către ICC Paris în data de 26.04.2013, Dosar nr. 19431/MHM (ca urmare a neplăţii penalităţilor şi a nerespectării prevederilor Contractului de Privatizare). În prezent, la cererea părţilor, Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris a acordat o prelungire a termenului de constituire a tribunalului arbitral până la data de 25 noiembrie 2013, dată până la care părţile trebuie să desemneze arbitrul sau arbitrii’, se mai arată în documentul citat.

La finele lunii iulie, şeful Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, declara că Electrica cere despăgubiri totale de 1,5 – 2 miliarde de euro companiilor private Enel, E.ON şi CEZ pentru neîndeplinirea condiţiilor din contractele de privatizare.

Enel a cumpărat filialele Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, CEZ a achiziţionat Electrica Oltenia, iar E.ON a preluat Electrica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...