Gyula Fatér, OTP Bank: Preţurile în sectorul imobiliar au crescut în 2021, iar tendinţa va continua şi în 2022, până când inflaţia va fi sub control

Previziunile preşedintelui OTP Bank România, Gyula Fatér, pentru anul 2022 includ, printre altele, o continuare a creşterii preţurilor pe piaţa imobiliară, cel puţin până când inflaţia va reuşi să fie ţinută sub control. El speră că, printr-un cost de finanţare bun, chiar dacă dobânzile vor creşte, OTP va reuşi să obţină aceeaşi performanţă ca în 2021 în privinţa creditelor ipotecare, îndreptându-se astfel către ţinta asumată de 5% cotă de piaţă din total credite sistem bancar.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 09 ian. 2022, 21:55
Gyula Fatér, OTP Bank: Preţurile în sectorul imobiliar au crescut în 2021, iar tendinţa va continua şi în 2022, până când inflaţia va fi sub control

Gyula Fatér consideră că anul acesta sectorul bancar va trebui să inoveze şi să adapteze produsele bancare existente. Asta, deoarece ele vor trebui să se potrivească tuturor clienţilor, inclusiv celor pentru care perioada de vulnerabilitate generată de pandemie nu a trecut. De asemenea, în perioada imediat următoare sunt aşteptate creşteri de dobândă şi scumpiri ale creditului, odată cu majorarea inflaţiei.

„Înainte de a discuta modul în care va evolua sistemul bancar în 2022, ar trebui mai întâi să luăm în considerare premisele actuale. În acest moment, sectorul financiar se află într-o poziție bună, are un nivel stabil de lichiditate și a învățat multe în ultimul an și jumătate în procesul de depășire a dezechilibrelor și efectelor generate de pandemia globală. Așadar, plecând de la aceste date, credem că sectorul bancar are resursele potrivite, flexibilitatea și cunoștințele necesare pentru a atenua obstacolele care ne vor apărea în 2022.

În ceea ce privește evoluția ratelor dobânzilor, este destul de clar că și anul acesta va continua presiunea inflaționistă, ceea ce va determina băncile centrale, inclusiv BNR, să aplice majorări suplimentare ale ratelor dobânzilor de referință. Piața are puterea de a se adapta rapid după aceste ajustări ale politicii monetare, dar ar trebui să luăm în considerare că și costul creditului va continua să crească. Misiunea sectorului bancar acum este de a continua să ofere acces la finanțare tuturor actorilor economici, prin inovare și produse bancare adaptate, în special pentru cei care sunt încă vulnerabili”, spune Gyula Fatér.

De scumpiri nu va fi ferit nici sectorul imobiliar. Nici la nivel de preţ per imobil, nici la cel al costului de finanţare. „La fel ca și oferta generală de creditare, finanțarea imobiliară va experimenta o creștere a costurilor de finanțare. Cât de mult, depinde de evoluția IRCC, de modul în care băncile vor lua în considerare ajustarea marjelor pentru a-și menține ofertele atractive și, cel mai important, de riscul de credit al clientului”, spune Fatér.

El precizează că „prețurile în sectorul imobiliar au crescut deja în 2021, după creșterea generală a prețurilor materialelor de construcții, iar tendința va continua și în 2022, cel puțin până când inflația va fi sub control și majorarea generală a prețurilor va încetini.

În ceea ce privește evoluția creditelor ipotecare, cererea este pe piață, iar oamenii doresc să achiziționeze noi locuințe sau să investească în dezvoltarea uneia, iar cheia în acoperirea acestei cereri este oferirea unor condiții acceptabile de creditare și consultanță financiară”.

OTP Bank este un creditor activ prin programele garantate de guvern și participă la programul Noua Casă cu un produs special de creditare. „Mai mult, acest program a fost esențial în performanța noastră de creditare imobiliară pentru primele trei trimestre ale anului 2021, când am raportat o creștere de 30% a vânzărilor de credite ipotecare. Este destul de devreme pentru a estima evoluția din 2022, dar vom face tot posibilul pentru a menține oferta atractivă, un cost de finanțare bun pentru client și vom repeta rezultatul din 2021”precizează CEO-ul OTP Bank.

 OTP Bank România este implicată în programul său de creștere Apollo. Acesta presupune transformarea totală a băncii cu scopul de a atinge o cotă de piață de 5% pe segmentul credite, până în 2024. „Suntem aproape de atingerea acestui obiectiv și am implementat un program amplu de investiții, am dezvoltat o gamă completă de produse digitale, ne-am mărit considerabil portofoliul de clienți și avem resursele necesare pentru a continua pe această cale”, arată oficialul băncii.

Strategia de creștere Apollo înseamnă dezvoltare și investiții constante, atât în rețelele digitale și fizice, cât și în inovații și noi produse bancare. În ceea ce privește planurile de investiții OTP Bank pentru următorii ani, ele prevăd 50 de milioane de lei investiții anuale în IT și digitalizare.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...