H&M a înregistrat anul trecut un profit net de 123 de milioane de euro, în scădere cu 91%

Lanţul suedez de îmbrăcăminte Hennes and Mauritz (H&M) a anunţat vineri un profit net de 1,243 miliarde coroane (123 de milioane de euro) în ultimul an fiscal (decembrie-noiembrie), în scădere cu 91%, din cauza pandemiei, relatează agenţia EFE.
Economica.net - vin, 29 ian. 2021, 08:56
H&M a înregistrat anul trecut un profit net de 123 de milioane de euro, în scădere cu 91%

„Evoluţia rezultatului a fost influenţată negativ de pandemie, în special în trimestrul al doilea, cu magazine închise în majoritatea ţărilor, aproape 80% din numărul total”, au semnalat reprezentanţii companiei în bilanţul de sfârşit de an.

Profitul net din exploatare (EBIT) s-a redus cu 82%, la 3,099 miliarde coroane suedeze (306 milioane euro).

Vânzările s-au cifrat la 187,031 miliarde coroane (18,474 miliarde euro), în scădere cu 18%, deşi vânzările online (28% din total) au crescut cu 39%.

Compania suedeză a semnalat „măsurile rapide şi puternice” promovate pe parcursul anului fiscal în ceea ce priveşte achiziţionarea de mărfuri, investiţiile, închirierile, personalul şi finanţarea, precum şi focalizarea pe comerţul electronic, care au compensat pierderile.

„Cu o creştere puternică şi rentabilă a vânzărilor online şi un bun control al cheltuielilor au reuşit să încheiem anul cu profit şi o poziţie financiară solidă”, a subliniat CEO-ul companiei, Helena Helmersson, care a adăugat că aceste măsuri vor fi prelungite pentru a face faţă efectelor negative ale actualelor restricţii în închideri.

H&M consideră că există perspective bune „pentru distribuirea de dividende, dar incertitudinile privind consecinţele pandemiei fac ca această decizie să fie amânată câteva luni”.

În trimestrul al patrulea, profitul net a fost de 2,485 miliarde coroane (245 milioane euro), în scădere cu 41%, iar EBIT s-a redus cu 28%, la 3,897 miliarde coroane (385 milioane euro). Vânzările au totalizat 52,549 miliarde coroane (5,191 miliarde euro), cu zece la sută mai puţin, în moneda locală.

„Trimestrul a începutul cu o puternică recuperare, care a fost frânată în momentul în care un nou val al pandemiei a dus la ample restricţii şi închideri”, a menţionat H&M, menţionând că aproape 20% dintre magazinele sale au fost închise în perioada septembrie- noiembrie.

Compania a mai informat că vânzările sale au scăzut cu 23%, în moneda locală, în perioada 1 decembrie 2020 – 27 ianuarie 2021, din cauza faptului că o treime dintre magazinele sale au rămas închise.

H&M avea la finele lunii noiembrie 5.018 magazine, cu 58 mai puţine, şi pentru noul an financiar intenţionează să crească acest număr cu 250, inclusiv un magazin în Panama.

Stocurile companiei s-au majorat cu 1% faţă de anul fiscal anterior, la o valoare de 38,209 miliarde coroane (3,774 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
AIEA cere explicații autorităților ruse cu privire la dispariția directorului general al centralei nucleare din Zaporojie
AIEA cere explicații autorităților ruse cu privire la dispariția directorului general al centralei nucleare din Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat sâmbătă că încearcă să afle informaţii despre directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub......
Erdogan amenință din nou că Turcia va bloca cererile de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu-și respectă promisiunile făcute Ankarei
Erdogan amenință din nou că Turcia va bloca cererile de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu-și respectă ...
Turcia nu va ratifica cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO atât timp cât promisiunile făcute de cele două ...
Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaze pentru iarna aceasta (Video)
Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaze pentru iarna aceasta (Video)
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, sâmbătă, că România are cantităţile necesare de gaze, iar ţara noastră ...
Cât au câștigat românii care și-au făcut vacanța cu Revolut. La nivel global s-au plătit milioane de euro
Cât au câștigat românii care și-au făcut vacanța cu Revolut. La nivel global s-au plătit milioane de euro
Clienții care au utilizat Revolut Sejururi au primit prin cashback aproape 2 milioane euro, echivalentul a 13.000 de nopți ...