1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 28 º

Companii

H&M şi Inditex semnează un acord pentru a ameliora securitatea în fabricile textile din Bangladesh

Doi retaileri importanţi de îmbrăcăminte, cel spaniol Inditex (care deţine Zara) şi cel suedez H&M (Hennes şi Mauritz), şi-au anunţat luni intenţia de a semna un acord, propus de sindicate, pentru a ameliora măsurile de securitate în fabricile textile din Bangladesh, relatează AFP.

14 mai, 2013 | Mediafax

H&M s-a alăturat, pentru cinci ani, acordului privind securitatea în caz de incendii şi a construcţiilor din Bangladesh propus de IndustriALL (care revendică 50 de milioane de muncitori din 140 de ţări) şi UNI Global Union (20 de milioane de muncitori).

Acest acord instituie, între altele, un "inspector-şef" independent de întreprinderi şi sindicate, însărcinat "cu elaborarea şi implementarea unui program de inspecţie a securităţii în caz de incendii, care să fie credibil şi eficient".

El prevede, de asemenea, "unul sau mai mulţi experţi calificaţi" în vederea "efectuării unei examinări complete şi riguroase a normelor şi reglementărilor actuale în construcţiile pentru întreprinderile de confecţii".

Într-un comunicat, Inditex a anunţat că a informat IndustriALL în legătură cu "angajamentul (său) total faţă de acordul privind securitatea şi prevenţia în caz de incendii".

Grupul spaniol, unul dintre liderii mondiali în sector, a amintit că a semnat încă din 2007 un "acord-cadru" cu IndustriALL "pentru a ameliora în permanenţă condiţiile de muncă şi de securitate în fabricile textile".

Un purtător de cuvânt al Inditex a precizat pentru AFP că grupul va semna oficial noul acord la o dată care va fi stabilită de sindicat.

Promotorii acordului au stabilit ziua de 15 mai ca dată-limită pentru semnatari. Lista nu este încă publică, dar promotorii săi au anunţat că grupurile american PVH (care deţine mărci ca Tommy Hilfiger şi Calvin Klein) şi german Tchibo.sq au semnat deja.

Bangladeshul este al doilea exportator mondial de îmbrăcăminte, sector care reprezintă 80% din exporturile sale. Prăbuşirea, la 24 aprilie, a unui imobil în care lucrau peste 3.000 de muncitori în confecţii şi care s-a soldat cu moartea a 1.125 de persoane a pus în centrul atenţiei condiţiile de muncă periculoase existente în această industrie.

Clean Clothes Campaign, o asociaţie de apărare a muncitorilor din industria textilă, cu sediul la Amsterdam, a felicitat imediat angajamentul luat de cei doi giganţi din sector, considerându-l o "veste monumentală".

"Decizia H&M şi Inditex de a semna acordul cu caracter obligatoriu privind securitatea în caz de incendii şi a construcţiilor din Bangladesh este crucială", a anunţat asociaţia într-un comunicat. "Presiunea cade asupra altor actori-cheie din sector, pentru ca, la rândul lor, să îl semneze", se precizează în comunicat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO